In de herfst en winter laten kastanjebomen hun vruchten los, wat resulteert in bossen vol gevallen kastanjes! Een heerlijke winteractiviteit om te doen tijdens een wandeling, samen of alleen: neem een handje kastanjes mee om thuis te poffen. Heb je kastanjes geraapt of gewoon gekocht en wil je ze poffen? Lees in dit artikel hoe je zelf gepofte kastanjes kunt maken én de lekkerste gerechten met kastanjes. Ideaal om mee aan de slag te gaan in de herfst of winter.
Voor we uitleggen hoe je zelf gepofte kastanjes maakt, nemen we je mee in de wondere wereld van kastanjes. Er zijn namelijk heel veel verschillende gerechten met kastanjes. De bekendste is wel het kerstgerecht waar spruitjes worden gecombineerd met kastanjes. Er is alleen zo veel meer mogelijk met kastanjes, wacht maar tot je de rest van de ideeën ziet. Heerlijk voor de korte koude dagen. En wil je zelf kastanjes rapen? Ook daar vertellen we meer over.
Loop je door het bos en zie je opeens overal kastanjes? Laat ze dan vooral niet liggen en neem een handje mee naar huis. Je kunt kastanjes uit het bos namelijk heel goed zelf poffen en ze zijn nog hartstikke lekker ook! Spoel ze bij thuiskomst voor de zekerheid even af onder heet water en laat goed drogen. Je weet maar nooit wat er allemaal in het bos rondloopt…
Let op: neem slechts een handje tamme (!) kastanjes per persoon mee. Neem je meer mee dan een kleine hoeveelheid, dan kun je de eet- en leefvoorziening van de dieren in het bos verstoren.
Het is zover: je gaat kastanjes poffen! Kastanjes poffen is even een werkje, maar het is echt ontzettend makkelijk en hoe vaker je het doet, des te handiger je erin wordt. Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden en leg een bakplaat of ovenschaal klaar. Kerf met een scherp mesje (voorzichtig) een kruisje in de schil op de platte kant van de kastanjes. Zorg dat je niet te diep kerft, het gaat erom dat alleen de schil wordt doorgesneden.
Leg de ingekerfde kastanjes een kwartiertje in een bakje met lauw water en zout en zet ze daarna in de oven. Dan worden ze nog lekkerder!
Verdeel de gekerfde kastanjes over de bakplaat of ovenschaal en pof ongeveer 30 minuten in de oven. De gepofte kastanjes zijn klaar zodra de schil openschiet en je ze er makkelijk uit kunt halen. Laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze voorzichtig. Laat de gepofte kastanjes volledig afkoelen en bewaar afgedekt op een donkere plek. Je kunt er ook gelijk puree van maken door de gepelde kastanjes te koken en in een keukenmachine fijn te malen. Bewaar de zelfgemaakte kastanjepuree afgedekt in de koelkast.
Kastanjes kun je ook heel goed roosteren op een barbecue. Volg de stappen hierboven en pak ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze op het rooster. Na ongeveer 30 minuten zijn ze gepoft en klaar om op te smikkelen.
Lees ook: zo organiseer je een winterbarbecue
Een echte klassieker tijdens het kerstdiner is natuurlijk spruitjes met kastanjes, eventueel met wat krokant gebakken spekjes. Een zalig hartig bijgerecht, maar er zijn nog zo veel meer verschillende gerechten met kastanjes. Denk eens aan gehakte geroosterde kastanjes als topping op salades, pasta’s en een puree. Of meng een deel kastanjepuree door een (zoete-)aardappelpuree of stamppot. Ook lekker: kastanjepuree op brood, zeker met een druppeltje honing.
Naast hartige gerechten doen kastanjes het ook goed in zoete gerechten. Dat zie je vooral veel in bijvoorbeeld Noord-Italië, waar je in de herfst en winter geen vitrine voorbij kunt lopen zonder lekkernijen met kastanjes. Zo zijn er vaak kastanjesnoepjes en kastanjebonbons, maar ook taarten, cakes, gebakjes en meer. Zelf kun je heel makkelijk kant-en-klare kastanjepuree als vulling voor een taart gebruiken. Of meng wat grof gehakte kastanjes door je favoriete bananenbrood.
Een sneeuwpop maken moeilijk? Niet met deze tips! Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, bouw jij een mooie sneeuwpop.
Een winterbarbecue is minstens net zo leuk als een zomerbarbecue. Op zoek naar culinaire inspiratie? Bekijk dit artikel met lekkere winterse barbecue-recepten!
Er gaat niets boven een ouderwetse houtskool BBQ. Maar hoe steek je een houtskool BBQ eigenlijk aan? Dat doe je in deze 6 stappen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres