Flammkuchen is een Duitse variant op de pizza en wordt ook in Frankrijk gemaakt onder de naam tarte flambée. Anders dan de Italiaanse pizza is de vorm van een flammkuchen rechthoekig of ovaal en het deeg een stuk minder luchtig, maar zeker niet minder lekker. In dit artikel lees je hoe je zelf een klassieke flammkuchen kunt maken, hoe je het flammkuchendeeg maakt en welke toppings je nog meer kunt gebruiken.
Een klassieke flammkuchen is rechthoekig of ovaal en maak je van flinterdun deeg. Het deeg wordt meestal belegd met crème fraîche, witte ui en spekreepjes, en vervolgens krokant gebakken in de oven. Zelf flammkuchen maken is net zo makkelijk als het klinkt: rol het deeg mooi dun uit in de gewenste vorm en beleg het met een handjevol ingrediënten. Schuif het in de oven en niet veel later geniet je van je eigen creatie.
Naast de klassieke flammkuchentoppings kun je de Duitse pizza beleggen met alles wat je lekker vindt. Van verschillende kazen, zoals brie, camembert en pittige blauwe kaas, tot paddenstoelen, fruit, noten, kruiden en groenten. Ook vlees en vis behoren tot de opties, maar een vegetarische flammkuchen is net zo lekker. Of gebruik je favoriete vleesvervangers, zoals vegetarische kipreepjes, spekjes of falafel.
Een flammkuchen begint bij het maken van flammkuchendeeg. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn bloem, water en zout. Meng de ingrediënten met elkaar tot een soepel en elastisch deeg. Laat het eventueel op kamertemperatuur rusten, zodat je het deeg makkelijker kunt uitrollen. Rol het deeg uit met een deegroller en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je weinig tijd of geen zin om het flammkuchendeeg zelf te maken? Gebruik dan hartige taartdeeg. Ook kun je bladerdeeg of kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken, eventueel ingeprikt met een vork of verder uitgerold om het minder luchtig te maken.
Flammkuchendeeg gemaakt? Dan kun je nu beginnen met het leukste gedeelte: het beleggen met toppings. Zoals je hiervoor al kon lezen wordt de klassieke flammkuchen of tarte flambée getopt met crème fraîche, ui en spekjes. Less is more is het credo, want door het dunne deeg kan de flammkuchen niet zoveel gewicht gebruiken. Kies daarom als het even kan een basis, zoals crème fraîche of pesto, een klein beetje dun of fijngesneden groente en eventueel nog vlees, vis, kaas of vleesvervangers. Breng tot slot voor of na het bakken de flammkuchen op smaak met specerijen, kruiden, zaden of gehakte noten.
Crème fraîche, witte ui, gerookte spekreepjes en zwarte peper
Crème fraîche, paddenstoelen, brie en gehakte peterselie
Crème fraîche, peer, blauwe kaas en gehakte walnoten
Crème fraîche, gerookte zalm, avocado en citroenrasp
Pesto, mozzarella en zongedroogde tomaat
Tomatentapenade, kipfilet, oude geraspte kaas en gedroogde tijm
Cottage cheese, rode ui, gerookte makreel en citroenrasp
Cottage cheese, courgettelinten, olijfolie, tijm en zwarte olijven
Olijventapenade, camembert en pittige salami
Jong of oud, pizza eten is altijd goud. In dit artikel vind je de meest uiteenlopende pizzatoppings. Van vegetarisch tot vlees, vis en gezonde pizzatoppings.
Mozzarella is populair en wij snappen waarom! We maakten een overzicht met de lekkerste recepten en informatie.
Pizza liefhebbers opgelet! Maak zelf je pizza met deze 4 originele pizza recepten. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je te werk gaat. Zelfs om het pizzadeeg zelf te maken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres