Mozzarella: wie is er niet gek op? De Italiaanse kaas past door zijn neutrale smaak en romige structuur bij zo’n beetje elk gerecht. Daarbij kun je de kaas in zowel koude als warme gerechten gebruiken. Ideaal dus voor elke smaakpapil en fijn om altijd in de koelkast te hebben liggen. In dit artikel lees je wat mozzarella precies is, of je mozzarella mag eten als je zwanger bent en wat het verschil is met burrata. Tot slot delen we natuurlijk ook de allerlekkerste recepten met mozzarella.
Mozzarella is favoriet bij menigeen, maar voor we doorgaan naar de recepten eerst een paar dingen op een rij. Want wat is mozzarella precies? Mag je wel mozzarella eten als je zwanger bent? En wat is het verschil tussen mozzarella en burrata? Dit en meer lees je hieronder.
Wat is mozzarella?
Mag je mozzarella als je zwanger bent?
Het verschil tussen mozzarella en burrata
De lekkerste recepten met mozzarella
Mozzarella is een Italiaanse kaas die van origine wordt gemaakt van buffelmelk. In de loop der jaren werd de buffelmelk steeds vaker door koemelk vervangen, wat in Nederland de standaard is geworden. Het verschil tussen buffelmozzarella en mozzarella van koemelk zit ‘m in de smaak. Buffelmozzarella is hartiger en sterker van smaak en de kleur. Buffelmozzarella is roomwit, koemelkmozarella is wat meer geel. Buffelmozzarella is over het algemeen ook een stuk duurder dan mozzarella van koemelk.
Het woord mozzarella komt van het Italiaanse mozzare, wat afsnijden betekent. Dit duidt op de maakmethode van de kaas, waarbij verwarmde wrongel tot lange worsten wordt getrokken en vervolgens afgesneden tot kleinere porties. Van de stukken worden de uiteindelijke mozzarellabollen gevormd zoals je ze kent uit de supermarkt of kaaswinkel. Mozzarella van koemelk wordt inmiddels overal ter wereld geproduceerd, van Italië tot de Verenigde Staten. Buffelmozzarella, ook wel mozzarella di bufala genoemd, wordt met name in Italië, Engeland, Zwitserland, Frankrijk en zelfs in Nederland gemaakt.
Een veel gestelde vraag onder zwangeren is ‘mag je mozzarella eten als je zwanger bent?’ Het antwoord op die vraag is iets ingewikkelder dan ja of nee, maar ligt er wel in de buurt. In principe mag je namelijk wel mozzarella eten als je zwanger bent, behalve als het is gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Hoe dat zit? Dat lees je hieronder.
Vroeger werd verse mozzarella gemaakt van ongepasteuriseerde ofwel rauwe melk. Hier zitten bacteriën in die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind en de moeder. Door verwarming van de melk tot een bepaalde minimale temperatuur, ook wel pasteuriseren genoemd, worden de schadelijke bacteriën vernietigd. Tegenwoordig wordt bijna alle mozzarella verkrijgbaar in Nederland gemaakt van gepasteuriseerde melk. Is dat niet het geval? Dan staat dat altijd vermeld op de verpakking. Twijfel je en kun je het niet op de verpakking vinden? Zoek het merk dan online op en kijk of er iets op de website over te vinden is.
Naast mozzarella en buffelmozzarella is er ook burrata. Burrata is een soort mozzarella, maar dan extra romig omdat de kaas is gevuld met room en gesponnen ‘deeg’. Het gesponnen kaasdeeg is vergelijkbaar met de buitenkant van mozzarella en gecombineerd met de room wordt het ook wel verkocht als stracciatella (niet te verwarren met de gelijknamige ijssmaak).
Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia, helemaal in het Zuiden van Italië. Net als gewone mozzarella is burrata in een bol te koop, alleen is de vulling dus een stuk romiger. Het is zelfs zo romig dat zodra je de burrata opensnijdt, de vulling begint te lopen! Burrata is een echte delicatesse en wordt meestal niet verwarmd. Zo komen de smaak en structuur het beste tot hun recht, op bijvoorbeeld een broodje, pizza, pasta of als losstaand gerecht.
Mozzarella heeft een fris-romige smaak en smelt ontzettend makkelijk. Hierdoor wordt het in zowel koude als warme gerechten gebruikt, op zowel broodjes en salades als op pizza, pasta, ovenschotels en meer. Je zou zelfs kunnen stellen dat mozzarella bij bijna alle gerechten wel past.
Naar recept: Italiaanse home made pizza
Naar recept: broodje hamburger met zongedroogde tomaten, mozzarella en pesto
Naar recept: penne met broccoli, vegan balletjes en mozzarella
Naar recept: salami-mozzarellatosti met tomaat
Naar recept: quiche met mozzarella, paprika en courgette
Naar recept: bladerdeeghapjes met mozzarella en pesto
Naar recept: salade met perzik, mozzarella en parmaham
Naar recept: Italiaanse gehaktballen met rode wijnsaus, zongedroogde tomaten en mozzarella
Kaasfondue is hét gerecht voor koude, donkere dagen. Koop de kaasfondue kant-en-klaar of maak het zelf. Lees in dit artikel er alles over.
Stinkt de koelkast naar kaas omdat je allerlei lekkere Franse kaasjes in huis hebt gehaald? Met deze tips houd je de koelkast geurvrij.
Pizza liefhebbers opgelet! Maak zelf je pizza met deze 4 originele pizza recepten. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je te werk gaat. Zelfs om het pizzadeeg zelf te maken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres