Jong of oud, pizza eten is altijd goud. Heb je het liefst een dikke of dunne bodem, of eet jouw pizza zonder vlees of juist mét? Bouw je jouw pizza het liefst helemaal vol of ben je van minimalistische groep. Wil jij het liefst ananas op jouw pizza of vind jij dat een grote misdaad? Iedereen heeft zijn eigen pizza-voorkeuren en dat is fijn, want met pizza kun je echt alle kanten op. In dit artikel vind je dan ook de meest uiteenlopende pizzatoppings. Van vegetarisch tot vlees, vis, gevogelte en zelfs gezonde pizzatoppings, alles komt aan bod. Tot slot vind je een aantal heerlijke pizzarecepten en de lekkerste pizzatopping combinaties, die helemaal niet duur hoeven te zijn.
Pizzatoppings of beleg wat je op jouw pizza kunt leggen, komen in alle soorten en vormen. Van simpel zoals tomatensaus tot luxe versie zoals Parmaham. In dit artikel zijn de verschillende toppings onderverdeeld in vier categorieën: vegetarische toppings, met kip & vlees en met vis. De laatste categorie is een verzameling van gezonde toppings, waarbij alle ingrediënten in de Schijf van Vijf staan. Maak een combinatie van jouw favorieten en geniet van jouw zelfgemaakte pizza!
Pizza’s zijn ideaal als je graag vegetarisch of zelfs vegan eet. Je kunt ze namelijk zelf beleggen met alles wat je lekker vindt en zo jouw favoriete combinaties samenstellen. Eigenlijk zijn alle pizzasauzen standaard vegetarisch en gewone tomatensaus is zelfs veganistisch. Voeg vervolgens naar smaak verse groenten, paddenstoelen en smaakmakers toe. Gek op kaas? Voeg dat dan vlak voor of na het bakken toe.
Basis: tomatensaus, béchamelsaus, mascarpone
Kaas: mozzarella, ricotta, mascarpone, Parmezaanse kaas, Gorgonzola, geraspte kaas
Groenten: tomaat, courgette, aubergine, spinazie, paprika, rucola, prei, broccoli, bloemkool, witlof, asperges, pompoen
Paddenstoelen: champignons
Fruit: ananas, perzik, granaatappel, peer
Smaakmakers: olijven, pesto, tapenade, pijnboompitten, verse of gedroogde kruiden, rode of witte ui, rucola
Vleesliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen met pizza’s, want je kunt het je zo gek niet bedenken of het kan erop. Traditioneel worden pizza’s meestal getopt met gekookte ham, parmaham, salami of gedroogd rundvlees, maar ook andere ingrediënten kunnen er natuurlijk op. Bedenk op tijd of je wilt dat het vlees meegaart in de oven of juist niet. Ingrediënten als gerookte kipfilet en runderrookvlees kunnen bijvoorbeeld juist nog lekkerder zijn als ze pas na de oven de pizza op gaan. Bak rauw vlees altijd voordat het de pizza opgaat, dan weet je zeker dat het gaar is.
Vleeswaren: kipfilet, kalkoenfilet, gekookte ham (bijvoorbeeld achterham), Parmaham, salami, carpaccio, runderrookvlees
Gegaard vlees: kip(dij)filet, shoarma, worstvlees, pulled chicken, pork of beef
Vis is ook een graag geziene gast op pizza’s. Lekker in combinatie met een romige sausbasis en bijvoorbeeld spinazie, maar ook met tomatensaus en bijvoorbeeld gegrilde groenten. Qua vis kun je ook weer alle kanten op, van gerookt tot in blik en verse vis. Rauwe vis hoef je van tevoren niet te bakken, maar gaar je het liefst wel mee in de oven. Gerookte vis en vis uit blik is vaak het lekkerst als je die na het bakken toevoegt. Ook lekker: voeg sardientjes toe aan tomatensaus voor een extra kick.
Rauwe vis: zalm, tonijn, gamba’s, Hollandse garnalen
Gerookte vis: koudgerookte zalm, warmgerookte zalm, makreel
Vis in blik: sardines, tonijn, makreel
Wil je graag een wat gezondere pizza maken? Ga dan voor gezonde pizzatoppings. Ingrediënten als mascarpone, mozzarella en sommige vleessoorten vallen dan al gauw af, maar er blijft nog genoeg lekkers over. Denk aan magere kaassoorten, verse groenten, paddenstoelen en kruiden. Gebruik als basis een zelfgemaakte tomatensaus of een andere saus op basis van groenten, bijvoorbeeld met spinazie.
Basis: tomatensaus of andere groentensaus
Kaas: ricotta, 30+ geraspte kaas, geitenkaas, zuivelspread light, cottage cheese
Groenten: tomaat, courgette, aubergine, spinazie, paprika, rucola, prei, broccoli, bloemkool, witlof, asperges, pompoen
Vlees & vis: kipfilet, carpaccio, rosbief, vis in blik, gerookte zalm, tonijn
Paddenstoelen: champignons
Fruit: ananas, perzik, granaatappel, peer
Smaakmakers: olijven, pijnboompitten, verse of gedroogde kruiden, rode of witte ui, rucola
Geen zin om al het denkwerk zelf te doen? Volkomen begrijpelijk. Volg dan één van de onderstaande pizzarecepten. Gebruik een rol kant-en-klaar pizzadeeg uit het koelvak of maak het zelf met een mix voor wit brood, zoals beschreven in het recept voor Italiaanse home made pizza. Rol het deeg eventueel dunner uit, garneer met de ingrediënten uit de recepten en vul eventueel aan met extra toppings naar smaak.
Naar recept: Italiaanse home made pizza
Naar recept: pizza rolls gevuld met kip
Naar recept: pizza met gehakt
Naar recept: vegetarische pizza
Naar recept: pizza van Turks brood met hummus en gefrituurde aubergine
Naar recept: pizza met ansjovis
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Zelf pasta maken is best makkelijk! Hoe je dat aanpakt? In dit artikel lees je alles over zelf pasta maken, pastadeeg en de lekkerste recepten
Pizza liefhebbers opgelet! Maak zelf je pizza met deze 4 originele pizza recepten. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je te werk gaat. Zelfs om het pizzadeeg zelf te maken.
Ben jij ook zo gek op pesto? We zetten de 5 lekkerste recepten op een rijtje met onze Goed Geteste pesto.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres