Koken is iets wat iedereen bijna elke dag doet. Of je nu voor jezelf kookt of voor je gezin, je stopt er altijd liefde in. Bij veel ingrediënten wordt plastic als verpakking gebruikt, maar echt goed voor het milieu is dit natuurlijk niet. Gelukkig kun je met wat kleine veranderingen heel wat afval in de keuken voorkomen. Nog een leuke bijkomstigheid: je kunt heel wat geld besparen door duurzaam te koken. Bekijk hieronder handige tips.
In de supermarkt en andere winkels zijn veel producten in plastic verpakt, maar je vindt er ook producten en ingrediënten in glazen potten. Een prima alternatief – en de potten kun je hergebruiken
Lege glazen potten komen goed van pas als je soep of pastasaus maakt, want je kunt de restjes erin doen en dit bewaren in de koelkast. Ook kun je glazen potten gebruiken voor andere producten: van kruiden tot ongekookte pasta en van rijst tot havermout. Niet alleen duurzaam, ziet er ook nog eens gezellig uit in je voorraadkast.
Ga je boodschappen doen? Neem dan je eigen potten, bakjes of papieren zakken mee. Hier kun je dan je gekochte producten in doen. Dit scheelt veel plastic zakjes of plastic tassen die je waarschijnlijk toch zou weggooien.
Wist je dat eenpansgerechten ook duurzaam zijn? Je bespaart hiermee een hoop: zo gebruik je minder pannen en heb je automatisch minder afwas. Ook heb je minder water nodig om te koken én je bespaart gas of elektriciteit. Plus: je hoeft ook geen tig pannen in je keukenkasten te bewaren – scheelt toch weer geld.
Veel mensen gooien restjes weg, want wat kun je daar nu mee? Het antwoord: heel veel! Er zijn tegenwoordig veel voorbeelden van zero waste recepten te vinden. Met alle overgebleven restjes kun je zeker wat lekkers maken. Een goed voorbeeld is shakshuka. Dit is niet alleen een eenpansgerecht, maar ook een gerecht waar je overgebleven producten zoals ui, paprika, tomaten en eieren in kwijt kunt. Niet weggooien dus!
Mocht je alleen zijn of niet altijd zin hebben om te koken, dan kun je ook in één keer voor twee of meer dagen koken. Dit scheelt veel werk, verpakkingen én afwas. Maak bijvoorbeeld een grote pan met pasta en vul daarna bakjes die je invriest voor later. Hetzelfde geldt voor soep: ook daarvan kun je een grote pan maken en invriezen.
Het klassieke ratatouille recept is iets wat iedereen een keer zou moeten maken. Het is een echte klassieker uit de Franse keuken. Lees er hier alles over.
Snelkookpan in huis? Met deze recepten voor de snelkookpan kook je de sterren van de hemel in een mum van tijd. Van stoofvlees tot stoofperen.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres