Duurzaam koken wordt steeds belangrijker. Niet alleen tijdens Earth Day op 22 april, maar op elke dag van het jaar. Je kunt namelijk zelf heel makkelijk veranderingen doorvoeren waardoor je automatisch duurzamer kookt. Denk aan minder vlees, vis en zuivelproducten gebruiken, koken met restjes en recepten die minder afwas of verpakkingen vergen. In dit artikel vind je dat allemaal in de vorm van 6 zero waste recepten, plús drie bonusgerechten.
Steeds meer mensen interesseren zich in duurzaam koken, het belang ervan en de verschillende mogelijkheden. Het hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn. Elke aanpassing is er al een, net als elke dag dat je er aandacht aan besteedt. Begin bijvoorbeeld met een dag per week geen vlees, of maak een keer per week een eenpansgerecht. Een andere manier om duurzaam te koken is door vaker restjes te gebruiken of juist te zorgen dat je minder restjes overhoudt. Zo hoef je zo min mogelijk weg te gooien en het scheelt je waarschijnlijk ook nog eens kosten. Hieronder vind je verschillende zero waste recepten die je helpen bij duurzaam koken. Van gerechten met restjes tot recepten waar je maar weinig ingrediënten voor nodig hebt.
Traybake
Pasta met restjessaus
Ovenshotel
Omelet met groenten
Restjessoep
Curry
Een traybake is misschien wel de makkelijkste vorm van duurzaam koken. Niet alleen heb je nauwelijks afwas omdat je alles op een bakplaat gaart, je hebt ook geen gas nodig en de hoeveelheid ingrediënten komt niet zo nauw. Je kunt zo’n beetje alles wat je in huis hebt of haalt op een bakplaat leggen, waardoor je zowel restjes kunt verwerken als voorkomen. Handjevol sperziebonen, een paar roosjes broccoli en wat aardappelen die op mogen? Die kunnen allemaal op zo'n bakplaat.
Ook kun je juist volledige porties verwerken, zoals een hele paksoi of bloemkool, een zak krieltjes of een volledige verpakking vlees. Verspreid de ingrediënten in een gelijke laag over de bakplaat en besprenkel alles met olie, zout, peper en eventueel nog andere kruiden en smaakmakers. Rooster de traybake tot alle ingrediënten gaar en mooi gekleurd zijn, gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten.
Naar recept: Traybake met kip, zoete aardappel en paksoi
Heb je veel restjes in huis? Dan is pasta altijd een goed idee. Maak of koop een basis tomatensaus en meng alles wat je in de koelkast of voorraadkast kunt vinden erdoorheen, zoals groenten, vlees, vis en vleesvervangers. Gaar de ingrediënten eventueel in de pan of oven. Pastasaus is ook ideaal als je openstaande potjes pesto, tapenade, ansjovis of vergelijkbare producten op wil maken. Kijk dus wat je nog in huis hebt en wees creatief. Gebruik onderstaande recepten als basis of uitgangspunt.
Naar recept: Volkoren pasta met tomatensaus en vegetarisch kruimgehakt
Naar recept: Vegetarische spaghetti
Een ovenschotel is net zo ideaal als restjespasta of een traybake. Gebruik wat je nog in huis hebt vul aan met wat nieuwe producten. Als basis kun je zowel (gegaarde) pasta als aardappelen, rijst, couscous en peulvruchten toevoegen. Meng alles met elkaar en verdeel over een ovenbestendige schaal. Bak de ovenschotel in de oven en je hebt nauwelijks afwas, geen gasfornuis nodig en het kost ook nog eens weinig bereidingstijd – op de tijd in de oven na natuurlijk.
Naar recept: Vegetarische ovenschotel met pasta
Supersnel en ideaal als lunch of avondeten is een omelet. Je kunt hierin weer veel restjes verwerken, maar je kunt ook een volledige verpakking van je favoriete ingrediënten gebruiken. Op basis van de hoeveelheid groenten, vlees of vis bepaal je de hoeveelheid eieren. Voeg eventueel een scheutje melk of lepel yoghurt toe om het extra smeuïg te maken. Serveer met brood of voeg wat gekookte aardappelen toe voor extra vulling.
Naar recept: Omelet met spinazie en feta
Naar recept: Frittata met aardappel, spekjes en spruitjes
Een eenpansgerecht is nog zo’n makkelijk voorbeeld van duurzaam koken. Combineer het met het verwerken van restjes en je hebt ook nog eens een zero waste recept. Restjessoep is precies zo’n gerecht en kan iedereen maken – zelfs zonder recept. Het enige wat je nodig hebt zijn in stukken gesneden gegaarde of rauwe groenten, eventueel aangevuld met (zoete) aardappelen in stukken. Doe de groenten in een grote pan en voeg net zoveel bouillon toe tot de groenten net beginnen te drijven. Gaar de groenten in de bouillon totdat ze goed zacht zijn en pureer eventueel met een staafmixer of blender. Voeg naar smaak nog verse kruiden of specerijen, yoghurt, room of kokosmelk toe. Garneer met croutons, olijfolie, kruiden, zaden of pitten.
Lees meer: Zelf soep maken
Last but not least is een curry ook altijd een goede optie voor duurzaam koken en zero waste recepten. Zo kun je curry’s heel gemakkelijk vegetarisch of zelfs plantaardig maken. Daarnaast lenen ze zich goed voor het gebruiken van een volledige portie of verpakking of juist het verwerken van restjes. Serveer met witte rijst, zilvervliesrijst of noedels. Heb je toch curry over? Vries het afgekoeld in voor een andere keer.
Naar recept: Curry met zalm en broccoli
Naar recept: Roerbak met vega wokreepjes
Op zoek naar barbecue recepten met vlees, die niet al te veel kosten? Bekijk in dit artikel de lekkerste budget barbecuerecepten met vlees.
De lekkerste eenpansgerechten vind je hier. Van makkelijke eenpansgerechten uit de oven tot eenpansgerechten met kip, vis of alleen maar met groenten.
Wil je je die ene leuke man of vrouw uitnodigen voor een gezellige date? Met deze tips maak je er een leuk avond van die helemaal niet veel hoeft te kosten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres