Of het nu oud & nieuw, een verjaardag of een werkjubileum is, een glaasje Champagne of prosecco maakt er een echt feest van. Heb je een fles geopend en schenk je ‘m niet in een keer leeg? Om te voorkomen dat de bubbels dan verloren gaan, hebben wij een gouden tip! Met deze tip houd je namelijk de bubbels in je Champagne of prosecco. Daarnaast lees je wat het verschil is tussen Champagne en prosecco en vind je drie heerlijke recepten met bubbelwijn.
Eerst een stukje achtergrondinformatie, want wat is nu precies het verschil tussen Champagne en prosecco? En hoe zit het met cava en alle andere bubbels? Bubbelwijn of mousserende wijn zijn verzameltermen voor wijn met koolzuurgas. Door het koolzuur ontstaan kleine luchtbelletjes die licht prikkelen op je tong. De meeste mousserende wijnen zijn wit, maar ze zijn ook te vinden in rosé en rode gedaantes. Daarbij kan de smaak uiteenlopen van zeer droog (extra brut) en droog (brut) tot zoet (demi sec) en extra zoet (doux). Hoe droog of zoet de wijn is wordt bepaald door de hoeveelheid suiker per liter.
Er zijn dus verschillende soorten mousserende wijn en die worden over de hele wereld gemaakt. Naast de kleur en smaak kan ook het type druif en de afkomst variëren, en die laatste twee factoren bepalen uiteindelijk de naam. Zo komt Champagne altijd en alleen uit de Franse regio Champagne. Dit is zelfs een beschermde naam, wat betekent dat als een mousserende wijn niet uit die regio komt het nooit Champagne mag heten.
Komt de wijn uit een andere regio in Frankrijk dan de Champagne? Dan krijgt het de naam crémant. Crémant de Bourgogne, ofwel mousserende wijn uit de Bourgogne, is daar een bekend voorbeeld van. Naast Frankrijk maken ook andere landen mousserende wijn, zoals Spanje (cava), Italië (prosecco, vernoemd naar de gelijknamige druif, en spumante d’Asti) en Zuid-Afrika (vonkelwyn). Door het verschil in druiven en de grond waar ze groeien kunnen de smaken sterk uiteenlopen.
Lees ook: 12 x de lekkerste recepten met rode wijn
Genoeg over de verschillende soorten, op naar dé tip. Heb je een fles mousserende wijn geopend? Steek er dan een koffie- of theelepeltje in die blijft hangen in de hals. Hierdoor blijven de bubbels beter in de wijn. Let wel: de bubbels zullen altijd in de loop der tijd iets minder worden doordat de fles niet volledig is afgesloten. Deze tip is dus vooral handig als je tijdens een avond een fles opent en die verder in de avond leegschenkt.
Heb je een fles bubbels in huis en vind je het leuk om er nog iets feestelijkers van te maken? Probeer dan één van de onderstaande recepten. Maak bijvoorbeeld een feestelijke mimosa, met in plaats van alleen sinaasappelsap en bubbels ook nog mandarijnensap en frambozen. Of ga voor de feestelijke cocktail met prosecco, karamel en appel. Ook lekker: risottoballetjes met prosecco en citroen. Deze laatst leent zich ook uitermate voor een geopende fles bubbels van één of twee dagen geleden.
Naar recept: feestelijke mimosa’s met sinaasappel, mandarijn & Prosecco
Naar recept: vegan risottoballen met prosecco en citroen
Naar recept: feestelijke cocktail met Prosecco, karamel en appel
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Er is altijd wel een reden voor een champagnemomentje. Voor wie low budget een onvergetelijke herinnering wil maken, delen wij 4 tips om jouw champagne cocktail in een handomdraai feestelijk aan te kleden.
Er is geen beter moment om je in Frankrijk te wanen dan op vrijdagmiddag. Dan is het namelijk tijd voor een Franse vrijmibo: de apéro. Zó organiseer je hem.
Spaanse wijn is heerlijk. Of je nu op zoek bent naar een goede Spaanse witte wijn voor bij de borrel of naar een Spaanse (zoete) rode wijn bij het diner…
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres