Broccoli is een van de meest veelzijdige groenten. Je kunt broccoli koken, bakken, roosteren of grillen, maar ook pureren tot soep, saus of smoothies. Broccoli zit boordevol vitaminen en mineralen, en is daarmee met recht een superfood. Het enige nadeel? Het snijden. Zodra je broccoli in roosjes snijdt, ontstaat een soort berg van kruimels. Ha, niet met deze truc! Lees gauw verder voor dé truc waarmee je vliegensvlug broccoli kunt snijden zonder dat er een enorme bende ontstaat.
Vliegensvlug én kruimelvrij broccoli snijden gaat als volgt: breng een grote pan met water aan de kook. Pak de broccoli vast bij de stronk en dompel hem op z’n kop onder in het hete water. Let op dat je het kokende water niet aanraakt. Laat dertig seconden in het kokende water en haal de stronk er weer uit. Leg de broccoli op een grote plank en snij in de gewenste grootte. Door de broccoli kort te blancheren, snij je veel makkelijker door de harde stronk heen en schieten de kruimels niet meer alle kanten op.
Heb je de groene groente in roosjes gesneden? Vergeet dan niet ook de stronk mee te nemen. Niet alleen zit de stronk van broccoli bomvol belangrijke voedingswaarden, het heeft ook nog eens superveel smaak. Halveer de stronk in de lengte en snijd in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Bereid de plakjes broccolistronk zoals je ook bij de roosjes zou doen.
Bijna iedereen herkent de geur van te lang gekookte broccoli uit duizenden. Weeïg, veel te zacht van structuur en de groente komt allesbehalve tot zijn recht. Een gemiste kans, want als er één groente met maar weinig moeite lekker bereid kan worden, is het broccoli. Dat wil overigens niet zeggen dat broccoli koken geen goed idee is, probeer het alleen niet te lang te doen – dus zorg dat de roosjes en steeltjes nog beetgaar zijn en de smaak nog puur en fris.
Naast koken zijn er nog genoeg andere bereidingswijzen die de veelzijdigheid van de broccoli mooi laten zien. Denk aan kort wokken op hoge temperatuur, waarbij je de roosjes in stukjes van 2 tot 3 centimeter snijdt. Of blancheer de broccoli beetgaar en pureer samen met Parmezaanse kaas, knoflook en citroensap tot een waanzinnige hartige pastasaus. De allerlekkerste manier om broccoli te bereiden? Dat moet toch wel het roosteren ervan in de oven zijn. Dat betekent in de praktijk: de broccoli in middelgrote roosjes gesneden, gemengd met olijfolie en zout. Verspreid de roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20-25 minuten op 225 graden. Lekker als onderdeel van een maaltijd met aardappelen, vlees en groenten, maar ook door pasta, curry, risotto, salades en zelfs zo uit het vuistje.
Lees ook: Stap-voor-stap broccoli koken
Van simpele waterijsjes naar een zomers dessert als afsluiter van een heerlijk diner. Deze aardbeientrifle met mascarpone en witte chocolade zou niet misstaan op het menu van een sjiek restaurant, terwijl het maar een paar minuten duurt om te maken. Gebruik ook hiervoor weer rijpe aardbeien en varieer eventueel met frambozen of bramen als je die nog in huis hebt. Lekker met een koekje voor erbij.
Naar recept: Aardbeientrifle met mascarpone en witte chocolade
Dat broccoli een fijne groente is, mag duidelijk zijn, al blijft het soms lastig om nieuwe inspiratie te vinden. Kijk daarom gerust naar onderstaande recepten met broccoli in de hoofd- of bijrol. De broccolirisotto met oude kaas en broodkruim is misschien wel de meest vernieuwende, al is pasta met beetgare broccoli en mozzarella ook altijd een succes. Met een simpele handeling een vitaminebom maken? Ga dan voor een spinaziesmoothie met appel, sinaasappel en broccoli.
Naar recept: Spinaziesalade met gegrilde broccoli, gember en knoflook
Naar recept: Spinaziesmoothie met appel, broccoli, komkommer en sinaasappel
Naar recept: Penne met broccoli, vegan balletjes en mozzarella
Naar recept: Broccolitaart
Naar recept: Stamppotje snijboontjes, broccoli en prei met gestoofde vis
Naar recept: Noodles met broccoli, paksoi en Aziatische dressing
Naar recept: Broccoli risotto met oude kaas en broodkruim
Naar recept: Eendenborstfilet met rodebessencompote, broccoli en pepersaus
Van makkelijke ovenschotel tot variëren met broccolirijst: dit zijn de allerlekkerste broccolirecepten op een rij.
Wil jij weten hoe lang je broccoli moet koken? In dit artikel geven we het antwoord, samen met fijne tips, recepten en een video.
Prei snijden is een fluitje van een cent met deze handige tips. Uiteraard vertellen we ook wat voor lekkers je allemaal met prei kunt koken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres