Een biefstuk bakken gaat snel en het eindresultaat is overheerlijk. Je moet alleen goed in de gaten houden welke garing jij wilt en lekker vindt, maar daar kom je snel genoeg achter. Het enige lastige aan dit punt is dat je niet aan de buitenkant van een gebakken biefstuk kunt zien hoe gaar hij is. Een biefstuk opensnijden tijdens het bakken wil je al helemaal niet, want dan lopen al die heerlijke sappen eruit. Wees gerust, daar zijn slimme trucjes voor. Zo kun jij je focussen op de rest van het diner en hoef je je geen zorgen te maken over het eindresultaat. Liever medium of juist rare? Lees in dit artikel maar liefst twee trucs om erachter te komen hoe gaar jouw biefstuk is als je hem bakt in de koekenpan.
Het succes van een gebakken biefstuk valt of staat met de juiste gaarheid van het vlees. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur en de perfecte garing verschilt dus per persoon. Er zijn liefhebbers van rare (rood) tot medium-rare (meest gekozen) tot well-done (doorbakken). Veel vleesspecialisten zullen zeggen dat de laatste zonde is van de biefstuk, maar kies gewoon wat jij lekker vindt.
Of je het liefst een biefstuk rare of juist well-done eet maakt dus niet uit, met deze trucs controleer je de garing van het vlees. Er zijn twee manieren waarop je dat doet: met een kernthermometer en met je eigen hand. Het fijne aan deze tips is dat je dus de biefstuk niet hoeft open te snijden om de garing te controleren, het vlees kan gewoon in de pan blijven.
Wie niet in het bezit is van een kernthermometer kan het best gelijk truc twee lezen. Heb je die wel? Lucky you! Het maakt niet uit of je een simpele analoge of een sjieke digitale versie hebt, met een kernthermometer weet je altijd direct hoe gaar jouw biefstuk is binnen een paar seconden. Elke garing is namelijk gekoppeld aan een kerntemperatuur, waardoor je dus precies weet wanneer het vlees klaar is.
Steek de (schone) naald van de thermometer in het midden van het vlees. Bepaal de gewenste kerntemperatuur: 55 graden staat voor een medium-rare resultaat, 60 graden voor medium en 70 graden voor well-done. Bak het vlees aan beide kanten goudbruin en gaar tot 3-5 graden minder dan de gewenste temperatuur. Haal het vlees uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Zo kan het vlees rusten terwijl de temperatuur blijft oplopen door de restwarmte in het vlees. Haal het vlees zodra het de juiste temperatuur heeft bereikt uit de folie en serveer direct.
Naast een kernthermometer kun je ook je hand gebruiken. Rauw biefstukvlees is namelijk vergelijkbaar met de muis van je hand (de bolling op je hand aan de basis van je duim). Zodra je het vlees bakt wordt het taaier en kun je de garing controleren door één van je vingers naar de muis van je hand te brengen. Probeer maar eens: breng je duim en wijsvinger naar elkaar en voel de weerstand in de muis van je hand. De weerstand die je nu voelt in deze bolling is vergelijkbaar met de weerstand van een biefstuk die nog rauw is.
Plaats nu je duim en middelvinger tegen elkaar. De weerstand die je nu voelt is vergelijkbaar met medium-rare. Je duim en ringvinger tegen elkaar zorgen voor een vergelijkbare weerstand als bij een medium gebakken biefstuk. Je duim en pink tegen elkaar zorgt voor een gevoel als bij een biefstuk die well-done is gebakken. Tijdens het bakken kun je dus voelen hoe ver je biefstuk is. Heeft hij de weerstand vergelijkbaar met de gewenste garing? Dan is je biefstuk klaar en kun je aan tafel.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Hoe bak je een biefstuk rare, medium of well done? In dit artikel geven we je verschillende tips voor de perfecte biefstuk bakken.
Groente bij biefstuk is altijd een goed idee. Lees in dit artikel welke groenten goed bij biefstuk passen én hoe je de lekkerste biefstuk met champignons maakt.
Biefstuk bakken in de pan, airfryer, oven of sous-vide? Lees in dit artikel alles het bakken van de perfecte biefstuk.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres