Biefstuk bakken kan op heel veel verschillende manieren. Zo kun je een biefstuk bakken in de pan of airfryer, maar ook in de oven of sous-vide. In dit artikel leggen we uit hoe je met deze verschillende technieken een perfecte biefstuk bakt.
In dit artikel kun je lezen over vier methodes om een biefstuk te bakken. Alle vier hebben hetzelfde beoogde resultaat, namelijk een perfect gebakken stukje vlees met een donker jasje en een zachte, rosékleurige binnenkant.
De bekendste manier om biefstuk te bakken is in de pan, een goede koekenpan dan wel natuurlijk. Je voegt wel altijd olie, boter, margarine toe of een combinatie. Door een combinatie van bijvoorbeeld olie en boter te gebruiken zorg je dat de pan goed heet kan worden, zonder dat het vet verbrandt. Olie heeft namelijk een hoger rookpunt dan boter. De boter zorgt weer voor de lekkere smaak en is natuurlijk de ideale basis voor een lekkere jus.
Haal 30 tot 60 minuten van tevoren het vlees uit de koelkast en leg op een bordje zodat het op kamertemperatuur kan komen. Hierdoor gaart het vlees gelijkmatiger. Zorg dat de koekenpan goed heet is en voeg eventueel rozemarijn, tijm en een geplet knoflookteentje toe. Schroei de biefstuk aan beide kanten dicht aan beide kanten totdat het goudbruin is en zet zacht tot de gewenste gaarheid. Kruid het vlees met peper en zout, en laat nog even rusten in aluminiumfolie.
Biefstuk kun je ook bakken in de airfryer. Minder bekend, maar ook zeker een optie. Niet alleen is het snel gepiept, je hebt hierdoor minder olie of boter nodig. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en wrijf in met olijfolie. Bak het biefstukje op een bakplaat of bakvorm in een hetelucht friteuse voorverwarmd op 180-200 graden. In de airfryer duurt het ongeveer 6-8 minuten voor een rare tot medium resultaat. Kruid het vlees na afloop met zout en peper, en laat een paar minuten rusten in aluminiumfolie.
Een andere methode is door ze eerst voor te bakken. Doe dit in een pan op hoog vuur met een mengsel van boter en olie of alleen margarine, 1-2 minuten per kant. Verpak vervolgens de biefstukjes in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen en laat nog ongeveer 10-12 minuten in een op 120-140 graden voorverwarmde oven nagaren. Het voordeel hiervan is dat ze garen op lagere temperatuur, waardoor het vlees nog zachter blijft.
De laatste methode is biefstuk sous-vide garen. Sous-vide is het Franse woord voor vacuüm, wat inhoudt dat je het vlees in een vacuümgetrokken zakje gaart in water of stoom. Met een speciaal apparaat kun je water in een pan of bak op een constante temperatuur houden waarin het vlees kan garen. Hierdoor heb je 100% invloed op de kookomstandigheden en de uitkomst. Het is dan ook een veelgebruikte methode in restaurants en andere professionele keukens.
Thuis kun je ook sous-vide koken. Hiervoor heb je een sous-vide apparaat of een stoomoven nodig. Vul een plastic zakje met het vlees, een beetje boter of olijfolie, kruiden en eventueel andere smaakmakers en trek vacuüm. Het water of de stoom breng je tot de gewenste kerntemperatuur: de temperatuur die overeenkomt met de gewenste garing. Voor medium-rare is dat bijvoorbeeld 54-57 graden Celsius.
Doe het zakje met vlees in het water en gaar ongeveer 2 uur. Doordat het water de maximale temperatuur heeft, kan het nooit te ver doorgaren. Na het garen kun je het vlees nog kort bakken in een pan met een beetje olie of boter, zodat het een mooi bruin laagje krijgt.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Biefstuk snijden doe je zo! Tegen de draad in of juist met de draad mee? Lees in dit artikel hoe je biefstuk snijdt.
Gek op biefstuk, maar wil je een keer iets anders dan de klassieke bereiding? Laat je in dit artikel inspireren door de vijf lekkerste recepten met biefstuk, maar dan net even anders.
Groente bij biefstuk is altijd een goed idee. Lees in dit artikel welke groenten goed bij biefstuk passen én hoe je de lekkerste biefstuk met champignons maakt.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres