De BBQ is dé kooktool in de zomer, maar met de komst van steeds meer geavanceerde kamado (ei) BBQ’s wordt hij steeds vaker het hele jaar door gebruikt. Voor mooie stukken vlees, vissen in hun geheel en perfecte seizoensgroenten, maar ook de lekkerste BBQ-toetjes. De BBQ is namelijk echt niet alleen weggelegd voor hartige gerechten, ook zoet doet het waanzinnig goed. In dit artikel zie je daar het voorbeeld van, in de vorm van 5 lekkere toetjes van de BBQ.
Zolang je de temperatuur van de BBQ enigszins kunt reguleren en vooral kunt controleren, kun je er alles in maken wat je normaliter ook op een grillpan of in de oven zou bereiden. Gegrild fruit, zoals perziken of ananas, zijn vaak favoriet, want die wil je vooral smaak meegeven en hoeven niet meer te garen. Maar ook toetjes met chocolade, zoals rokerige BBQ brownies en Amerikaanse s’mores maak je tot in perfectie op de BBQ.
Gegrild steenfruit
Gegrilde peer met roomijs
Bananen met chocolade
Gegrilde ananas
Brownies van de BBQ
Als je de BBQ niet zo vaak gebruikt, is dit toetje een echte aanrader. Het is namelijk ‘foolproof’: zelfs als dit BBQ-toetje niet lukt, smaakt het hartstikke lekker. Je begint een halve dag van tevoren met het yoghurtijs, waar je geen ijsmachine voor nodig hebt. Vlak voor het serveren haal je het ijs uit de vriezer om op temperatuur te laten komen en gril je het steenfruit. Zorg dat de BBQ goed heet is, zodat je mooie grillstrepen krijgt. Serveer het warme fruit met het koude ijs op individuele bordjes of laat mensen zelf opscheppen.
Naar recept: Gegrild steenfruit met yoghurt-ijs
Een gegrilde zoete peer van de barbecue met roomijs is het perfecte toetje voor de warme zomerdagen. Het is ook nog eens makkelijk te bereiden.
Steek de barbecue aan en schil de peren helemaal. Snijd ze in de lengte door de helft en verwijder het klokhuis. Rasp de schil van een hele citroen en meng dit samen met honing. Grill de peren ongeveer 5 minuten en vergeet ze niet halverwege om te draaien. Verdeel daarna de honing en citroenrasp over de gegrilde peer en voeg een bolletje (vanille) ijs toe. Serveertip: voeg nog wat pistachenoten toe en geef het toetje een kleurrijke twist.
Een klassieker voor een BBQ-avond is banaan met chocolade. Snij een paar rijpe bananen over de lengte in zoals je bij een frikandel zou doen, dus niet helemaal door. Vul met hagelslag of stukjes chocolade en verpak in aluminiumfolie. Leg de pakketjes tussen de zacht smeulende kolen of boven op het rooster. Afhankelijk van hoe warm de BBQ nog is duurt het 5 tot 15 minuten tot de chocolade is gesmolten. Serveer op een bordje met een lepel en top eventueel af met gehakte noten of koekjes.
Naar recept: Choco-bananen van de BBQ
In de zomer is tropisch fruit op z’n best. De ananas is daar een mooi voorbeeld van, die in de zonnige maanden zalig zoet en sappig is. Verse ananas is op zichzelf al een traktatie, maar wordt nog lekkerder op de BBQ. Verwijder eventueel de schil van de ananas met een broodmes en snijd het vruchtvlees in plakken. Gebruik eventueel een ananasboor om de harde kern te verwijderen. Smeer de plakken licht in met zonnebloemolie en grill ze een paar minuten per kant. Ook lekker met een beetje honing. Serveer met limoensap of -rasp en een bolletje ijs.
Naar recept: Gegrilde ananas met malaga-ijs
Tot slot het minst traditionele BBQ-toetje: een brownie! Zoals eerder aangegeven kun je zo’n beetje alles op de BBQ maken, zolang je maar enigszins controle hebt over de temperatuur. Maak een brownie met een kant-en-klare mix of een simpel recept en doe ze in een BBQ-bestendige pan of schaal. Doe de deksel van de BBQ dicht en gaar zoals beschreven in de bereidingswijze. Serveer de brownie van de BBQ in z’n geheel op tafel, eventueel met een bol ijs, crème fraîche of slagroom.
Lees meer: Mix voor brownies
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Wat heb je nodig voor een bbq? Dit vraag je jezelf vast af als je een barbecue gaat organiseren. Check deze handige bbq checklist.
Een Italiaanse BBQ is weer eens wat anders en ontzettend veelzijdig. Van gegrilde groenten tot geroosterd vlees en van zachte vis tot BBQ-pizza.
Een zoete puntpaprika op de BBQ staat garant voor heel veel smaak. Lees in dit artikel hoe je deze lekkernij klaarmaakt.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres