De aubergine is net als de groene courgette een fijne, veelzijdige groente. Anders dan courgettes kun je aubergines niet rauw eten. Gaar de aubergine dus altijd voldoende en breng op smaak met zout. Benieuwd wat je allemaal met aubergines kunt maken? In dit artikel vind je 5 lekkere auberginerecepten.
Aubergine smaakt het best als je de tijd neemt om ’m te garen. Of dit nu in de oven of pan, op de barbecue of op de gril is. Gebruik daarnaast voldoende olie, want aubergine is net een spons en zuigt meteen alles op. De auberginerecepten hieronder zijn allemaal geschikt voor doordeweekse dagen, maar ook geschikt voor het weekend. Heb je restjes over? Bewaar ze dan in een afgesloten bakje in de koelkast.
Ottolenghi aubergine uit de oven
Risotto met aubergine en Parmaham crisps
Rijstbowl met aubergine, vega gehakt en pinda’s
Koude noedelsalade met aubergine
Thaise curry met gamba’s
Als iemand de koning van de aubergine is, dan is het de Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi wel. Hij maakte furore met zijn auberginerecept met granaatappelpitjes en karnemelksaus, wat inmiddels een wereldberoemde klassieker is. Je kunt het gerecht maken met het recept uit zijn boek, maar ook uit de losse pols. Het belangrijkst is de combinatie van zachte aubergine uit de oven met een frisse karnemelk- of yoghurtsaus en granaatappelpitjes.
Halveer de aubergine in de lengte en kerf ruitjes in het vruchtvlees. Wrijf in met milde olijfolie, zout en peper, en rooster in de oven tot het vruchtvlees zacht is. Maak een saus met karnemelk of yoghurt, olijfolie, citroensap en eventueel kruiden naar smaak. Hak wat peterselieblaadjes fijn en haal de pitten uit een granaatappel. Leg de auberginehelften op een bord of schaal en lepel de saus erover. Garneer met de peterselie en granaatappelpitjes.
Aubergine is ook in de Italiaanse keuken een geliefde groente, dus mag een Italiaans recept in dit lijstje niet ontbreken. Onderstaand risottorecept maak je met groene paprika en gegrilde aubergine. De Parmaham crisps maak je heel makkelijk zelf door plakken ham te bestrijken met olie. Na zes minuten in een warme oven zijn ze heerlijk krokant. Liever een vegetarische risotto met aubergine? Laat de Parmaham dan weg en vervang eventueel door zachte geitenkaas.
Naar recept: Risotto met aubergine en parmaham crisps
Van Italië reis je door naar Azië, waar je deze rijstbowl met aubergine, vega gehakt en pinda’s vindt. Door de zachte structuur en neutrale smaak past aubergine bij veel verschillende ingrediënten en smaken. Bestrijk voor nog meer smaak de aubergines vijf minuten voor ze gaan zijn met ketjap, dan worden ze voller van smaak. Ook lekker met witte rijst, zoals basmati- of pandanrijst.
Naar recept: Rijstbowl met aubergine, vega gehakt en pinda’s
Wist je dat noedels lekker zijn in zowel warme als koude gerechten? Kijk maar naar onderstaande noedelsalade met aubergine. De koude noedels geven het gerecht een heerlijke bite en zorgen voor de nodige energie. Zorg dat je ze echt gaarkookt, want ze worden tijdens het afkoelen vaak weer een tandje harder. De limoen, gember en sojasaus zorgen voor een zalige dressing die ook goed past bij de andere ingrediënten.
Naar recept: Koude noedelsalade met aubergine
Tot slot nog een curry, want ook daarin doet de almachtige aubergine het altijd goed. Snij hiervoor een aubergine in reepjes van ongeveer vijf bij één centimeter. Bak ze in een grote koekenpan of wok in een royale hoeveelheid olie, tot ze goudbruin kleuren. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met voldoende zout. Voeg ze na het bakken pas toe aan een lekkere curry, zoals onderstaand recept met gamba’s.
Naar recept: Thaise curry met gamba’s
Aubergine bakken, snijden, grillen en bewaren: je kunt er alle kanten mee op. Lees hier de beste tips & tricks voor de lekkerste auberginegerechten.
Hoe snijd je een aubergine? In een paar stappen leggen we uit hoe je de aubergine kan snijden, bakken, grillen en bewaren.
Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres