De aubergine is in de afgelopen tien jaar van droog en saai opgeklommen naar sappig, smaakvol en populair. Mede door Midden-Oosterse chefs als Yotam Ottolenghi is de paarse groente populairder dan ooit. Je kunt aubergine namelijk bakken, maar ook grillen, roosteren, poffen en serveren in de meest uiteenlopende gerechten. Ook zo gek op de prachtige paarse groente? Lees hier vijf handige tips voor het bereiden van aubergines.
Aubergine bakken of grillen is in principe heel makkelijk, al zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Rauw is de groente namelijk allesbehalve smakelijk, dus dat wil je koste wat kost voorkomen. Hieronder vind je dan ook vijf praktische tips voor de perfecte aubergine. Moet je bijvoorbeeld de aubergine eerst zouten en laten uitlekken en hoe voorkom je dat het vruchtvlees bleek blijft?
Wel of niet zouten
Schillen als een zebra
Gebruik voldoende olie
Neem de tijd
Rooster in z’n geheel
Veel recepten met aubergine in de hoofdrol beginnen met het zouten van de vrucht, maar moet dat eigenlijk wel? In principe luidt het antwoord op die vraag ‘nee’, maar het kan geen kwaad om te doen. Dat zit zo: vroeger waren aubergines namelijk veel bitterder van smaak. Met behulp van een flinke dosis zout, wat je later weer wegveegt, kun je het vocht onttrekken waardoor ze minder bitter smaken. Vandaag de dag zijn aubergines echter bij lange na niet meer zo bitter als toen, waardoor dat dus eigenlijk niet meer nodig is. Wel kan het fijn zijn om alsnog het vocht te onttrekken, zodat ze meer smaakmakers kunnen opnemen en het gerecht minder zompig wordt. Dit kan helpen bij gerechten als lasagne en melanzane alla parmigiana, maar is zeker geen must.
Naar recept: Melanzane alla parmigiana
Perfect gegaarde aubergine is zacht met tegelijkertijd nog een lichte bite. De schil kan wat aan de taaie kant zijn, maar geeft ook smaak en zorgt ervoor dat plakken mooi rond blijven. Wil je het beste uit twee werelden? Schil de aubergine dan als een zebra, met om en om repen schil en geen schil. Snij vervolgens in plakken en rooster, bak of gril zoals je normaal zou doen. Ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt ook nog eens goed.
Niet zo dol op aubergine en snap je maar niet dat zoveel mensen er gek op zijn? Dat kan natuurlijk een kwestie zijn van smaken verschillen, maar het kan ook te maken hebben met de hoeveelheid olie die je gebruikt. Aubergines werken namelijk als sponzen en slurpen daardoor vocht en vet direct op. Je hebt dus relatief veel olie nodig om de groente in te bakken, dus hou daar rekening mee – ongeacht hoe je de aubergine bereidt.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Het werd eerder al genoemd: rauw is aubergine niet lekker. Neem daarom altijd de tijd en gaar de aubergine liever iets langer op een lagere temperatuur dan korter op een hoge. Dat voorkomt niet alleen aanbranden, maar komt ook de smaak en structuur ten goede. Heb je aardig wat tijd? Volg dan ook onderstaande tip op.
Tot slot misschien wel de lekkerste én makkelijkste manier om aubergine te bereiden: in z’n geheel. Door de relatief taaie schil kun je aubergine heel goed in zijn geheel roosteren of poffen, het houdt het vruchtvlees namelijk perfect op z’n plek. Prik één of meerdere aubergines op verschillende plekken in met een scherp mes. Leg ze op open vuur op je gasfornuis of barbecue, of in een schaal in de oven. Draai de aubergine elke paar minuten zodat hij rondom gaart. De schil mag zwart blakeren, die verwijder je na afloop. In totaal duurt het roosteren 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de aubergine en de warmtebron die je gebruikt. Halveer de aubergine en schep het vruchtvlees eruit. Serveer met alleen extra vierge olijfolie, zout en citroensap, of maak er een nog groter feestje van met verse kruiden, specerijen, volle yoghurt en granaatappelpitjes.
Hoe snijd je een aubergine? In een paar stappen leggen we uit hoe je de aubergine kan snijden, bakken, grillen en bewaren.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Wil je bloemkool of andere groenten roosteren in de oven? Dan wordt supermakkelijk met deze tips!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres