1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Advocaat met slagroom: hier komt het vandaan en zo maak je het zelf
Advocaat met slagroom: hier komt het vandaan en zo maak je het zelf

advocaat met slagroom

Advocaat met slagroom: hier komt het vandaan en zo maak je het zelf  

Advocaat met slagroom staat bekend als hét drankje of hapje voor ouderen en is vooral populair tijdens de paasdagen. Zonde, want de rijke romige smaak van de eierlikeur is heerlijk voor iedere leeftijd boven de 18 jaar (geen 18, geen alcohol). Het is ook verschrikkelijk leuk om zelf te maken. Advocaat is daarnaast ook veelzijdiger dan je denkt. Je kunt het op verschillende manier eten, maar natuurlijk ook traditioneel met een toefje slagroom. In dit artikel lees je hoe je zelf advocaat maakt, waar het vandaan komt en in welke gerechten advocaat nog meer lekker is. 

Advocaat met slagroom: wat is het en waar komt het vandaan?

Advocaat is een dikke likeur gemaakt van eieren of eidooiers, brandewijn of jenever, gecondenseerde melk en suiker. Het resultaat is een geelgekleurde dikke vla met een alcoholpercentage van ongeveer 14 procent. Advocaat heeft anders dan de naam wellicht doet vermoeden niets met het gelijknamige beroep te maken, maar wel met de groene avocado. Zo wordt beweerd dat in de 17e eeuw in de Braziliaanse Amazone een alcoholhoudende drank gemaakt van avocado’s werd ontdekt en dat een vergelijkbare drank ook in de Antillen en Indonesië werd gevonden. Doordat avocado’s toen nog nauwelijks verkrijgbaar en daardoor erg duur waren in Nederland, werd geëxperimenteerd met eidooiers in plaats van avocado’s. 

De Brabantse J.G. Cooymans ontwikkelde in 1828 in zijn distilleerderij advocaat zoals we het nu kennen, gemaakt van eieren of eidooiers en alcohol. Inmiddels zijn de rode of zwarte flessen advocaat niet meer weg te denken uit het supermarktschap en wordt het drankje vaak gecombineerd met een toef slagroom. Een gouden combinatie en een echte klassieker, zeker voor ouderen. De romige slagroom past perfect bij de lichtscherpe smaak van de advocaat en eet heerlijk weg met een lepeltje.  

advocaat met slagroom

Hoe maak je advocaat met slagroom?  

Advocaat met slagroom is heel makkelijk om te maken. Giet een flinke laag advocaat in een klein glaasje en maak af met geklopte gezoete slagroom. Traditioneel geserveerd tijdens de paasdagen, maar ook de rest van het jaar hartstikke lekker. Advocaat is te dik om te drinken, dus serveer de advocaat met slagroom met een klein lepeltje. Bewaar een geopende fles advocaat maximaal zes maanden in de koelkast. 

Alcoholvrije advocaat 

Zelf advocaat maken zonder alcohol is ook makkelijk, je hebt er voornamelijk veel eidooiers voor nodig. Zorg dat de eidooiers op kamertemperatuur zijn en zet een pannetje met een laagje water op het vuur. Doe een aantal eidooiers samen met een zakje vanillesuiker en extra suiker naar smaak in een hittebestendige kom. Roer goed met een garde en zet de kom op de pan met kokend water. Normaal gesproken voeg je nu de brandewijn of jenever toe, maar die laat je deze keer weg. Ga zo door tot het de gewenste dikte heeft, maar pas op dat het mengsel niet boven de 85 graden komt – dan gaat het schiften. Zet de kom in een bak met ijswater en roer nog een paar minuten met de garde tot de advocaat is afgekoeld. Bewaar in een gesteriliseerde fles of pot in de koelkast.

Recept met advocaat

Naast de bekende combinatie van advocaat met slagroom kun je advocaat in nog tal van verschillende gerechten verwerken. Van taarten tot toetjes en van ijs tot koek, je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat goed samen met advocaat. Denk bijvoorbeeld aan tiramisu, trifle of een cakerol met advocaat. Of meng een lepel advocaat door yoghurt, kwark of ijs. Zelf aan de slag? Kijk naar gerechten waar vanille of banketbakkersroom goed bij passen, grote kans dat het dan ook voor advocaat geldt.  

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

affogato

Maak de allerbeste affogato met dit makkelijke affogato recept

Een goede affogato maak je in een handomdraai, maar hoe? We delen het allerbeste affogato recept + geven je tips om eindeloos te variëren.

Verder lezen
speciale koffie

De lekkerste speciale koffierecepten als dessert

Van Spanish coffee tot affogato: dit zijn de lekkerste speciale koffierecepten die je ook als dessert kunt serveren.

Verder lezen
gezonde desserts

Goede start: 6 gezonde desserts zonder suiker

Op zoek naar gezonde desserts zonder suiker? In dit artikel vind je de 6 allerlekkerste. Van frozen yogurt tot tropische smoothiebowl en nog veel meer.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch