Aardappelen zijn een vast onderdeel van de Hollandse maaltijd en de meeste mensen hebben ze standaard wel in huis. Maar is de aardappel eigenlijk een groente? Hoe lang moeten aardappelen nu precies koken? En wat is een hasselback aardappel? In dit artikel worden vijf prangende vragen over aardappelen beantwoord, inclusief smakelijke recepten en praktische tips om ze zo lekker mogelijk te bereiden.
Aardappelen zijn ideaal om altijd in huis te hebben. Niet alleen zijn ze goedkoop, ze vullen ook nog eens goed, zitten vol mineralen en je kunt er alle kanten mee op. Van krokant gebakken tot zijdenzachte puree en alles daartussenin. Wil je vaker met aardappelen koken? Lees dan onderstaande vragen en antwoorden over de aardappel. Zo lees je onder meer hoe lang aardappelen moeten koken en hoe je ze het beste kunt bewaren.
Is aardappel groente?
Hoeveel aardappelen per persoon?
Hoe lang moeten aardappelen koken?
Aardappelen bewaren: hoe doe je dat?
Wat is een hasselback aardappel en hoe maak je die?
Ja en nee. Aardappelen zijn de knollen van de wortels van een plant. Heel strikt gezien maakt dat ze lid van de groentefamilie. In Nederland worden ze echter als aparte categorie beschouwd, los van groenten en fruit. Het is dan ook de A in de afkortingen AGF (Aardappelen, Groenten en Fruit) en AVG (Aardappelen, Vlees, Groenten). Op andere plekken, zoals Frankrijk, België en de Verenigde Staten worden aardappelen wel als groente gezien. Het ligt er dus maar net aan waar op de wereld je je bevindt.
Hoeveel aardappelen je per persoon nodig hebt, hangt af van twee factoren: hoe ga je ze bereiden en hoe groot is de eter? In principe kun je uitgaan van gemiddeld 200-250 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Maar voor sommige bereidingen, zoals puree of stamppot, heb je minder aardappelen nodig dan voor bijvoorbeeld gebakken of gekookte aardappelen. Daarbij eet een volwassene logischerwijs een stuk meer dan een kind, en is er ook nog zoiets als een persoonlijke voorkeur. Pas dus de hoeveelheid daarop aan.
Afhankelijk van het formaat en type moeten aardappelen vijftien tot twintig minuten koken. Hierbij wordt uitgegaan van stukken van ongeveer vijf bij vijf centimeter, maar snij je de stukken kleiner of groter, dan daalt of stijgt de kooktijd. Daarnaast zijn kruimige aardappelen iets sneller gaar dan vastkokende exemplaren. Zoete aardappelen kunnen korter worden gekookt dan ‘normale'. Afhankelijk van het formaat zijn ze in tien tot vijftien minuten gaar.
Net als veel andere eetbare producten zijn ook aardappelen gevoelig voor warmte, licht en water. Bij te veel blootstelling aan deze factoren worden ze oud, droog en zacht, met als resultaat dat de hoeveelheid vitaminen afneemt. Bewaar ze daarom op een koele, droge en het liefst donkere plek – denk aan de kelder of in een keukenkastje. Leg ze daarnaast – als het even kan – in een papieren zak, rieten mand of netje, zodat ze voldoende verse lucht krijgen. Tip: heb je geen kelder of plek in je keukenkastje? Kies dan een andere droge plek, maar bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Tot slot de vraag: wat zijn hasselback aardappelen en hoe maak je ze zelf? Hasselback aardappelen worden in dunne plakjes gesneden, maar je snijdt ze niet helemáál door. Hierdoor blijven de plakjes aan de onderkant aan elkaar vastzitten en gaan ze tijdens het roosteren in de oven uit elkaar 'staan', als een soort harmonica. De hasselback aardappel is geliefd in de culinaire wereld, en het goede nieuws: je kunt 'm relatief makkelijk thuis maken. Zelf hasselback aardappelen maken? Lees onderstaand artikel met tips & tricks.
Lees ook: Zo maak je zelf hasselback aardappels
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Van ovenschotel tot salade: met deze tips maak je de lekkerste gerechten extra vullend met behulp van de aardappel. Goedkoop, makkelijk en voedzaam
Hoe lang moet je aardappels koken en wat is de lekkerste manier om aardappels te bakken? Lees hier alles over aardappels koken, bakken, poffen en pureren.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres