Knoop verloren van jouw favoriete jas, trui of shirt? Dan wil je die er vast graag weer aannaaien. Een knoop aanzetten is gelukkig zo gepiept. Het beste nieuws? Naast een naald, garen en een knoop heb je verder niets nodig. Met deze tips wordt een knoop aannaaien met de hand nóg makkelijker.
Het overkomt iedereen wel eens: je trekt je favoriete shirt voor de zoveelste keer aan en ineens… Trek je de knoop ervan af. Het hoort er een beetje bij, want hoe vaker je een knoop gebruikt, hoe losser deze komt te zitten. Dan kan het zomaar eens gebeuren dat de knoop loslaat.
Lees ook: wat betekenen die wassymbolen eigenlijk?
Om een knoop aan te zetten heb je de volgende dingen nodig: een naald met een scherpe punt, garen in de kleur die past bij de andere knopen en de stof, en een knoop. Vaak zitten er reserveknopen vastgenaaid aan de binnenkant van het label van jouw kledingstuk. Handig!
Haal de draad door de naald en zorg ervoor dat beide kanten even lang zijn. Door met een dubbele draad te werken blijft de knoop beter zitten. Maak ook meteen een knoopje aan het eind, daarmee kan je de draad goed aantrekken zonder dat deze losschiet.
Nu alles is voorbereid, is het tijd de knoop op de goede plaats te leggen. Kijk daarom eerst goed naar de knoop: sommige knopen hebben een voor- en achterkant en dan wil je zeker weten dat je de juiste kant gebruikt. Kijk ook goed naar de gaatjes: zijn het er twee? Let dan op of de knoop horizontaal of verticaal vastgenaaid is. Zijn het er vier? Kopieer dan het patroon dat gebruikt is voor het vastnaaien.
Check meteen of de knoop op de juiste positie ligt door de knoop te vergelijken met de andere knopen. Vergeet ook niet de plaats van de knoop even te testen door de stof ‘dicht te vouwen’. Pas dan kun je echt goed zien of de knoop goed ligt.
Leg een naald of tandenstoker onder de knoop. Daarmee voorkom je dat je de knoop te strak vastmaakt aan de stof.
Alles gereed? Dan is het nu tijd voor het echte werk. Steek de naald aan de achterkant door de stof, door het eerste gaatje van de knoop. Trek de draad goed aan en steek deze vervolgens weer door het andere gaatje in de knoop. Werk je met een knoop met vier gaatjes, kopieer dan het patroon van de andere knopen. Ga zo door totdat de knoop stevig vastzit. Eindig met de draad aan de achterkant van de stof, maar wacht nog even met afknippen. Het hangt een beetje af van de grootte van de knoop, maar zo’n vijf tot tien keer steken, zou genoeg moeten zijn.
Om te voorkomen dat de knoop er binnenkort wéér afvliegt, is het verstandig de boel te verstevigen voordat je het draadje afknipt. Dit doe je door de draad vanuit de achterkant weer door de stof te steken, maar steek deze niet door de knoop. In plaats daarvan wikkel je de draad om de draadjes onder de knoop heen, zodat deze extra sterk worden. Steek de naald weer door de stof heen richting de achterkant. Maak de draad vast met een aantal steken. Je kunt steeds een knoopje maken door de naald door het eigen lusje van de draad te steken. Doe dit zo’n drie tot vier keer, of totdat je denkt dat de knoop stevig vastzit. Knip de draad af en jouw kledingstuk is weer klaar om gedragen te worden.
Op koude dagen dragen we graag warme winterkleding. Van groot ondergoed tot een warme trui. Maar welke stof is nu eigenlijk het warmst?
Kleding strijken is zo’n huishoudelijk klus waar nooit een einde aan lijkt te komen. Met deze tips hoef je je kleding zo min mogelijk te strijken.
Een kledingkast opruimen geeft enorm veel voldoening. Vooral bij de wisseling van het seizoen. 5 tips om de kledingkast opruimen nog leuker te maken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres