In Marie-Kondo-stijl het huis opruimen. Hype of niet, met deze Japanse opruimmethode wordt het huis opruimen en spullen weggooien een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is alle spullen waar je gelukkig van wordt houden en een plekje geven. Zo gezegd, zo gedaan!
De Japanse opruimmethode van opruimgoeroe Marie Kondo kent drie fases. We nemen je stap voor stap mee in dit Japanse opruimavontuur.
Opruimen
Weggeven
Organiseren
De Japanse opruimmethode begint met de moeilijkste stap: opruimen. Opruimen betekent niet zomaar kleding of spullen laten verdwijnen achter een dichte kastdeur. Opruimen a la Marie Kondo, betekent weggooien. Sorteer je spullen in stapels op de grond, zodat hetgeen je aan het opruimen bent, zoals je kledingkast, helemaal leeg is. Nu ga je bij ieder kledingstuk na of je er een warm gevoel bij krijgt. Dit is de essentie van de KonMari methode: ontvang je een ‘spark of joy’ dan mag het kledingstuk blijven. Zijn je warme gevoelens verdwenen? Dan mag het kledingstuk weg. Ga alle items langs totdat je twee stapels overhoudt: spullen die blijven en spullen die weg mogen.
Als eerst gaan we aan de slag met spullen die weggegeven gaan worden. Dit is een belangrijke fase, want volgens de Japanse opruimmethode mag je niet zomaar alles klakkeloos in de (kleding)container gooien. Spullen weggegeven is een leermomentje. Misschien heb je iets nooit gebruikt? Neem dan even de tijd om daar een mentale aantekening van te maken: dit soort spullen heb jij niet nodig. Ben je ergens uitgegroeid? Ook dat kun je maar beter onthouden. Heb je een item jarenlang met heel veel plezier gedragen, maar is het nu toch écht op? Neem dan dankbaar afscheid. Maak er een ander blij mee en breng het naar de kringloop of geef het aan familie of vrienden. Als alles goed gaat, weet je in de toekomst beter welke spullen je wel of niet nodig hebt.
Nu je een duidelijk overzicht hebt van de spullen die je wilt (en mag) houden volgens de Japanse opruimmethode, is het tijd ze netjes op te bergen. Hier komt een handige techniek van pas: verticaal opvouwen. De makkelijke optie: sorteer kleding met kledinghangers in een kledingrek. Het doel is namelijk dat overzichtelijk is welke spullen je hebt.
Maak je opruimavontuur compleet met deze tips:
Ga de uitdaging alleen aan. Familieleden kunnen je keuzes beïnvloeden en dat is nu juist net niet de bedoeling.
Twijfel je ergens over? Verstop het en kijk of je het na een paar maanden (of een jaar, ook goed) écht mist.
Ruim op per categorie, niet per locatie. Volgens Marie Kondo kan je het beste opruimen in deze volgorde: kleding, boeken, papier en ‘van alles’. Bewaar sentimentele spullen tot het laatst.
De volgorde heeft te maken met de moeilijkheidsgraad. Kleding is relatief makkelijk op te ruimen, maar van dingen met een emotionele waarde kan het soms lastig zijn afscheid te nemen!
Een kledingkast opruimen geeft enorm veel voldoening. Vooral bij de wisseling van het seizoen. 5 tips om de kledingkast opruimen nog leuker te maken.
De thuiswerkplek is voor velen een geïntegreerd kantoortje in huis geworden. Daarom is het wel zo fijn dat deze plek lekker opgeruimd is. Wij delen onze tips!
Een schoonmaakschema helpt om orde in de chaos te brengen, want schoonmaken kan soms best een overweldigende klus zijn. Hierbij een aantal tips!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres