Vraag een Nederlander naar de typisch Hollandse keuken en de kans is groot dat de klassieke AVG naar boven komt. Een AVG bestaat uit aardappelen, vlees en groenten, maar wat is een AVG’tje nou eigenlijk precies? Kun je ook variëren? En hoe maak je een vegetarische AVG? In dit artikel lees je alles over de combinatie Aardappelen, Vlees en Groenten, inclusief 14 lekkere AVG-recepten.
AVG is de afkorting voor een maaltijd bestaande uit Aardappelen, Vlees en Groenten. Je kunt hiervoor gekookte, gebakken of gepureerde aardappelen gebruiken, met vlees en groenten naar keuze. Denk aan gekookte aardappelen met sperziebonen en een speklapjes, aardappelpuree met worst en rodekool of geroosterde aardappelen met biefstuk en broccoli. Hoewel er geen officiële regels voor de combinatie zijn vastgelegd, worden de groenten meestal gekookt. Een stamppot met worst of ander vlees valt ook in de categorie. Erbij wordt vaak jus of een andere saus geserveerd.
Naast de klassieke uitvoering kun je natuurlijk eindeloos variëren, zowel in de bereidingswijze als de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan het roosteren, wokken of grillen van de groenten of gebruik eens zoete aardappelen in plaats van gewone. Ook kun je ervoor kiezen de V uit AVG aan te passen naar Vis of Vega, met bijvoorbeeld een stukje zalm of vegan balletjes. Nog makkelijker wordt het als je alles op een bakplaat of in een ovenschaal in de oven roostert. Dat scheelt tijd, afwas en het is ook nog eens een stuk makkelijker. Ook lekker: bereid een hele kip of groter stuk vlees in plaats van individuele porties.
Een AVG’tje is zo simpel en makkelijk, dat je er nauwelijks een recept voor nodig hebt. Wel kan het fijn zijn om leuke combinaties te ontdekken, als handleiding voor hoe lang je sommige ingrediënten moet garen en simpelweg ter inspiratie. Hieronder vind je maar liefst veertien AVG-recepten, uiteenlopend van traditionele combinaties tot een AVG met vis en vegetarische opties. Spreekt alleen één onderdeel je van een recept aan? Combineer dan gerust verschillende delen.
Naar recept: Biefstuk met champignonsaus, aardappelschijfjes en sperziebonen
Naar recept: Speklapje met crispy zuurkool en aardappelpuree
Naar recept: Katenhaas ovenschotel met aardappelgratin groene asperges
Naar recept: Varkenshaas met snelle tijm-druivensaus, aardappelgratin en geroosterde wortels
Naar recept: Zalm met rucola-fetakorst, aardappeltjes en frisse salade
Naar recept: Hasselback aardappelen met spekjes, courgette en bietjes
Naar recept: Hertenbiefstuk met hasselback aardappels, roergebakken boerenkool en eigen jus
Naar recept: Kiprollade met zoete aardappelpuree en in bruine boter gebakken spruitjes
Naar recept: Traybake met kip (in soja-honing marinade), zoete aardappel en paksoi
Naar recept: Stamppot zoete aardappel met spinazie en kipspiesjes
Naar recept: Vega(n) balletjes in peperroomsaus met witlof en aardappelpuree
Naar recept: Oosters filetlapje met zoete aardappelpuree en sperzieboontjes
Naar recept: Hollandse biefstuk, aardappelpuree met knoflook en wintergroenten van de bakplaat
Naar recept: Krokante kipschnitzel met romige preistamppot
Wil jij iets makkelijks eten vanavond? Zonder liflafjes, toeters en bellen, maar gewoon lekker? 5 ideeën voor elke dag.
Koken zonder voedselverspilling? Van deze recepten maak je meerdere verschillende gerechten. Sneller, makkelijker én goedkoper!
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres