Bouillon is de rijke basis van een heleboel gerechten en sauzen. Maar wist je dat er heel veel verschillende soorten bouillon zijn, elk met hun eigen unieke smaak? En dat je die dus heel makkelijk zelf kunt maken van restjes of producten die je waarschijnlijk al in huis hebt? Bekijk deze tips maar.
Niks smaakt zo lekker als zelfgemaakte bouillon! Weet je waarom? Omdat je het helemaal zelf kunt maken, precies zoals jij het lekker vindt. Het is simpel: je kiest je favoriete ingrediënten, doet ze in een pan en met wat geduld heb je een heerlijke basis voor je gerechten.
Er zijn een heleboel verschillende soorten bouillon. Allemaal hebben ze hun eigen smaak en je gebruikt ze ook allemaal voor andere gerechten. Natuurlijk kun je voor een risotto bijvoorbeeld zelf kiezen welke bouillonsoort het best past, maar voor een vissoep gebruik je natuurlijk lekkere (zelfgemaakte) visbouillon. Er bestaan een heleboel verschillende soorten bouillon, maar dit zijn de meest bekende en meest gebruikte soorten.
Groentebouillon is vaak licht en verfrissend en wordt bereid met veel verse groenten. Dat kunnen bijvoorbeeld groenterestjes zijn zoals schillen of bijvoorbeeld een kontje van een broccoli. Je kunt groentebouillon eigenlijk in vrijwel elk gerecht gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (vegetarische) soepen en stoofschotels.
Naar recept: Budget maaltijsoep met groenten en macaroni
Naar recept: Risotto met aubergine en parmaham crisps
Deze krachtige bouillon komt van runderbotten en -vlees. Je kunt hier speciaal vlees voor kopen, maar je kunt ook botten van bijvoorbeeld schenkels gebruiken. Let wel op dat je gaat voor vlees dat niet gemarineerd is. Rundvleesbouillon geeft een stevige basis aan stoofpotten, sauzen of rijke soepen zoals Franse uiensoep.
Naar recept: Klassieke Franse uiensoep met gegratineerde kaas
Kippenbouillon wordt gemaakt van kippenbotten en -vlees. Bewaar dus vanaf nu de botjes van je kippenpoten of hele kip. Kippenbouillon geeft een hele rijke, zoutige smaak aan veel gerechten. Je hoeft het echt niet alleen voor gerechten met kip te gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan wat kippenbouillon in je ramen of bijvoorbeeld in een pastasaus.
Naar recept: Snelle kippensoep met rijst, bosui en ei
Visbouillon wordt gemaakt van visgraten en -koppen en voegt een diepe, ziltige smaak toe aan soepen en sauzen. Je gebruikt het bijvoorbeeld in vispotjes en natuurlijk vissoep.
Fond en bouillon worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn niet hetzelfde. Bouillon is als een lichte soep gemaakt door vlees, vis of groenten te koken in water met groenten en kruiden. Het is dun en wordt gebruikt als basis voor soepen en sauzen. Fond is als een dikke, smaakvolle saus gemaakt door vlees, vis of groenten langzaam te koken en hun sappen te verdikken. Heerlijk voor speciale sauzen en stoofgerechten omdat het heel veel smaak heeft.
Zelf bouillon maken is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, heel veel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis - of je hebt altijd wel restjes die je kunt gebruiken.
Bewaar groenterestjes zoals wortelschillen, uienschillen, en selderijbladeren. Die voegen smaak en voedingsstoffen toe aan je bouillon.
Voor vleesbouillon gebruik je botten van gevogelte of rund. Voor visbouillon zijn visgraten perfect. Deze bevatten gelatine, wat de bouillon een rijke textuur geeft. Let op: Bij het maken van groentebouillon is het belangrijk géén botten of graten toe te voegen.
Voeg knoflook, uien, peperkorrels en kruiden zoals tijm en peterselie toe voor extra smaak.
Laat de ingrediënten een paar uur in water sudderen op een laag vuur. Dit langzame proces laat alle smaken en voedingsstoffen vrijkomen.
Zeef de bouillon om de vloeistof te scheiden van de vaste delen. Laat het afkoelen en verwijder eventueel het vet dat stolt aan de bovenkant.
Zelfgemaakte bouillon is veelzijdig en kan gebruikt worden in verschillende gerechten. Zo is het de perfecte basis voor andere gerechten zoals stoofpotten, risotto’s en sauzen. En bij sommige gerechten speelt het zelfs de hoofdrol zoals bij soepen en bij de (Chinese) hotpot.
Makkelijke Aziatische recepten zijn ideaal na een lange dag werken of studeren. Laat je in dit artikel inspireren door 16 makkelijke en snelle Aziatische recepten voor elke dag.
Aziatische hapjes zijn ideaal tijdens de borrel, als onderdeel van een buffet of borreldiner. Zelf Aziatische tapas maken? Bekijk hier de lekkerste recepten.
Een vleugje Vietnam, een snufje Bali, een portie Thailand: laat je bij ALDI verrassen door de lekkerste Aziatische recepten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres