Plannen voor een gezellige avond met vrienden of familie? Of een uitgebreid diner op de planning? Daar hoort natuurlijk een lekker glas wijn bij. Maar voor welke wijn kies je? Ga je voor een fles ‘normale’ wijn of probeer je eens een biologische wijn? En wat is dat eigenlijk, biologische wijn?
Normale wijn, ook wel bekend als ‘conventionele’ wijn, wordt gemaakt volgens traditionele methodes. De druiven die worden gebruikt om wijn te maken, bevatten soms sulfieten, natuurlijke en toegevoegde stoffen die helpen de frisheid en kwaliteit van de wijn te behouden. Sommige mensen kunnen niet zo goed tegen sulfieten, maar de meeste mensen genieten zonder problemen van een wijntje.
Zowel bij biologische als bij conventionele wijnbouw streven wijnmakers naar het produceren van kwaliteitswijnen. In de biologische wijnbouw ligt de focus meer op het telen van druiven zonder chemische bestrijdingsmiddelen of synthetische meststoffen, waardoor de druiven in nauwe samenwerking met de natuur groeien. Dit draagt bij aan een uniek smaakprofiel. Biologische wijnbouw is vriendelijker voor het milieu, omdat het de bodemkwaliteit bevordert en het ecosysteem van de wijngaard in stand houdt. Doordat er geen kunstmatige stoffen worden gebruikt, blijft de bodem en het grondwater gezonder.
Laten we eerlijk zijn, het draait allemaal om de smaak. Normale wijn is al heerlijk, maar biologische wijn heeft vaak dat extra vleugje karakter. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt om de druiven te telen, komt de echte smaak van de druif veel beter tot zijn recht. Daardoor smaakt je wijn vaak veel fruitiger dan een ‘normale’ wijn soms kan smaken.
Biologische wijn heeft vaak minder toevoegingen dan normale wijn. Dit betekent dat je geniet van een glas wijn met minder kans op allerlei toegevoegde stoffen. Als je gevoelig bent voor sulfieten of andere additieven, kan biologische wijn een vriendelijkere keuze zijn voor je smaakpapillen. Wel kan een flesje biologische wijn iets duurder zijn dan normale wijn, dit is vanwege de hogere productie- en arbeidskosten. Ook kan de smaak tussen verschillende flessen of jaargangen meer variëren. Ten slotte is biologische wijn minder lang houdbaar dan normale wijn, dus houdt dat in de gaten.
Lees ook: Uit de wijnspecial
Het hangt af van je persoonlijke smaak en waarden. Als je de voorkeur geeft aan een wijn die krachtiger is qua smaak, is biologische wijn misschien jouw nieuwe favoriet. Maar als je gewoon wilt genieten van een goed glas wijn zonder je zorgen te maken over hoe de druiven zijn geteeld, dan kan normale wijn nog steeds een prima keuze zijn. Of je nu gaat voor normale of biologische wijn, het belangrijkste is dat je geniet van elk slokje. Dus haal dat glas maar tevoorschijn, trek de kurk uit de fles en geniet van een moment van puur plezier met een heerlijke wijn in je hand.
Lees ook: De wijnwereld van ALDI
Welke wijn bij asperges het lekkerst smaakt verschilt per persoon, al zijn er een aantal klassiekers te onderscheiden. Bekijk hier lekkere wijn bij asperges.
Drink je graag rode wijn? In dit artikel lees je alles over rode wijn. Van een goede rode wijn tot het bewaren van rode wijn – en alles daar tussenin.
Witte wijn wordt meestal bij vis geserveerd, maar het past bij veel meer verschillende ingrediënten en gerechten. Lees hier alles over witte wijn.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres