Ga jij dit jaar voor een vegan kerstdiner? Goede keuze en ook nog eens makkelijk te maken. In dit artikel vind je alle tips, inspiratie en vegan recepten die je nodig hebt. Van vegan voorgerechten tot vegan desserts, hoofdgerechten en bijgerechten: je vindt ze hier allemaal. Inclusief tips om gerechten vegan te maken en makkelijker vegan te koken tijdens kerst.
Eerst een aantal praktische tips als je vaker vegan wil koken of gaat voor een vegan kerstdiner. Als je namelijk deze drie slimme tips in gedachte houdt, wordt het een stuk makkelijker om vlees, vis, zuivel en alle andere dierlijke producten weg te laten.
Focus op groenten, fruit en noten
Vervang zuivel door sojadrink of sojayoghurt
Zorg voor een fris-hartige balans
Door te focussen op groenten, fruit en noten begin je al met een vegan basis. Zo denk je minder snel aan vlees of vis en vallen die categorieën ook makkelijker af. Daarbij bevatten groenten, fruit en noten al veel belangrijke voedingswaarden waardoor je lang verzadigd bent en genoeg smaak creëert.
Vervang zuivel door sojadrink of sojayoghurt. Dat is heel makkelijk en heeft vaak hetzelfde resultaat. Natuurlijk smaakt dierlijke zuivel anders dan vervangers gemaakt op basis van soja, maar zodra je gewend bent wordt het verschil steeds kleiner. Bevat een gerecht kaas? Kijk dan of je dat kunt weglaten of vervang het door een lepel op smaak gebrachte sojayoghurt. Denk aan een snufje zout, wat zwarte peper of verse kruiden door de yoghurt.
Krijgt je vegan gerecht een beetje een vlakke smaak? Dit los je op door altijd een frisse smaak en een hartige smaak toe te voegen. Denk hierbij aan gebakken paddenstoelen, peulvruchten, (zongedroogde) tomaten of noten (hartig) gecombineerd met sojayoghurt, citroen of een scheutje azijn. Door deze ingrediënten te combineren krijg je een fijne balans tussen frisse en hartige smaken en zal je gerecht meteen een stuk meer in balans zijn. En blijf tot slot natuurlijk proeven, proeven en nog eens proeven!
Vegan recepten voor het kerstdiner zijn er meer dan genoeg. Van vegan voorgerechten tot vegan toetjes en alles daartussenin. Voor dit artikel zijn de recepten onderverdeeld per gang, zodat je heel makkelijk kunt zoeken. Zit jouw ideale vegan kerstrecept er niet tussen? Kijk dan onder het kopje recepten voor meer inspiratie.
Vegan voorgerechten
Vegan hoofdgerechten
Vegan bijgerechten
Vegan desserts
Begin het kerstdiner met een vegan voorgerecht. Bomvol smaken, kleuren en structuren. Wil je het liefst lekker makkelijk? Ga dan voor de olijven-kerstomaatjesdip. Lekker met chips, stukjes brood of toastjes. Wat uitgebreider om te maken zijn de pasteitjes met paddenstoelen. Dit recept bevat in het origineel slagroom, wat je prima kunt vervangen door sojadrink.
Naar recept: olijven-kerstomaatjesdip
Naar recept: wortelsoep met kokosmelk, kerrie en gember
Naar recept: pasteitjes met paddenstoelen, pecannoten en pompoen
Naar recept: vegaballetjes met paprikasaus en maïs
Vegan hoofdgerechten zijn er genoeg! Maak bijvoorbeeld de waanzinnige Marokkaanse couscoussalade met lekker veel groenten en specerijen. Kies de spaghetti met vegan balletjes (uiteraard zonder de honing en kaas) voor een kidsproof gerecht. Op zoek naar een vegan hoofdgerecht met een lekkere hartige smaak? Ga dan voor de chili sin carne. Of maak een groentecurry met vegan schnitzels.
Naar recept: Marokkaanse couscoussalade
Naar recept: spaghetti met vegan balletjes (zonder honing en kaas)
Naar recept: chili sin carne
Naar recept: groentecurry met vegan schnitzel
Bijgerechten zijn ideaal om vegan te maken. Zo heeft een gepofte zoete aardappel niet veel meer nodig dan wat smakelijke groenten. Laat de brie en boter weg en vervang door een portie sojayoghurt. Zin in een smakelijke aardappelsalade? Ga dan voor het recept met zoete aardappel of maak de krieltjessalade vegan met wederom een lepel sojayoghurt.
Naar recept: gepofte zoete aardappel
Naar recept: krieltjessalade
Naar recept: salade met kikkererwten en zoete aardappel
Tot slot een categorie die natuurlijk niet mag ontbreken: vegan desserts. Gelukkig zijn daar ook meer dan genoeg opties voor, zoals de fantastische vegan kwarktaart met aardbeien of mango sticky rice. Is het fruit niet in het seizoen? Gebruik dan ander rijp fruit. De dadeltaart maak je vegan door de honing weg te laten. De frozen yogurtplaat met fruit, een leuk gerecht om met kinderen te maken, maak je plantaardig door sojayoghurt te gebruiken.
Naar recept: vegan kwarktaart met aardbeien
Naar recept: mango sticky rice
Naar recept: dadeltaart met biscuits en noten
Naar recept: frozen yogurtplaat met rood fruit
Het kerstdiner eet je het liefst aan een prachtig versierde kersttafel, maar hoe doe je dat zonder dat je teveel geld uitgeeft? 4 originele tips om jouw kersttafel te dekken.
Van pasta tot quiche: in dit artikel vind je de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst, inclusief recepten.
Met deze sauzen voor bij het kerstdiner geef je elk gerecht nóg meer smaak. Vlees, vis of groenten? ALDI geeft tips voor een perfect passend sausje.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres