1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. De snelkookpan is terug: 8 lekkere snelkookpanrecepten
De snelkookpan is terug: 8 lekkere snelkookpanrecepten

snelkookpan

De snelkookpan is terug! Dit zijn de lekkerste snelkookpanrecepten  

Het principe van de snelkookpan is al zo’n 350 jaar oud, maar de variant zoals we hem vandaag de dag kennen ontstond pas in de jaren ’30. In de jaren ’70 won de snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd, terrein in Nederland en zagen steeds meer huishoudens de voordelen van deze handige pan. Inmiddels heeft de snelkookpan een flinke evolutie doorgemaakt en is het koken ermee makkelijker dan ooit. Hoe werkt een hogedrukpan precies, wat zijn de voor- en nadelen ervan en welke gerechten kun je erin maken? Je leest er alles over in dit artikel. 

Hoe werkt een snelkookpan?

Een snelkookpan of hogedrukpan is een pan waarin de luchtdruk wordt verhoogd. Door het verhogen van de luchtdruk stijgt het kookpunt van water, waardoor je gerechten op een hogere temperatuur kunt laten garen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het gaat. Iedere tien graden dat het water stijgt, halveert de gaartijd. Dat betekent dat eten bij water met een temperatuur van 120 graden maar liefst vier keer sneller gaart. 

Hoe het precies werkt: leg de ingrediënten samen met een klein laagje water in de snelkookpan. Doe de deksel op de pan en stel indien mogelijk of nodig de gewenste druk in met behulp van de ingebouwde drukregelaar. Zodra de warmtebron aangaat zie je de temperatuur stijgen. Pas de warmtebron naar gelang aan, iets lager of juist hoger. Zodra het eten de gewenste garing heeft bereikt zet je de warmtebron uit. Je kunt nu heel voorzichtig de stoom laten ontsnappen om de druk in de pan te laten afnemen. Je kunt er ook voor kiezen de pan onder koud water te zetten, waardoor de temperatuur en druk in de pan ook afnemen. Zodra alle stoom uit de pan is verdwenen kun je de pan veilig openen. 

Hoe nieuwer het model, hoe luxer. Waar de snelkookpannen van 50 jaar geleden vaak maar één stand hadden en handmatig moesten worden afgestoomd, is dat bij modellen van nu heel anders. Zo hebben ze vaak meerdere standen, stomen automatisch af en werken soms zelfs elektrisch waardoor je geen extra warmtebron nodig hebt. Ook zie je steeds vaker snelkookpannen met een slowcookerfunctie ineen.  

snelkookpan

De voor-en nadelen van een snelkookpan 

Zoals hierboven al beschreven heeft de snelkookpan een duidelijk voordeel: koken gaat een stuk sneller. Ideaal bij gerechten die langer de tijd nodig hebben, zoals erwtensoep, stoofvlees, stoofperen en andere stoofgerechten. Naast dat het sneller werkt is de snelkookpan ook zuiniger in energiegebruik en daarom vriendelijker voor de portemonnee. Tot slot kun je makkelijker onbewerkte producten gebruiken zoals rauwe gedroogde bonen, omdat ze niet eerst hoeven te wellen. Ook dat is een voordeel voor je portemonnee. 

Naast de vele voordelen zitten er ook een paar nadelen aan een snelkookpan. Zo kan eten ook te gaar worden, zeker als het gaat om producten die van zichzelf al niet zo lang nodig hebben zoals bladgroenten en aardappels. Ook zul je moeten leren koken met een snelkookpan, zeker als je een wat ouder model hebt met slechts één stand. Blijf ook altijd goed opletten met het afstomen, dit is heel heet en dus ook gevaarlijk. 

Snelkookpanrecepten 

De snelkookpan staat bekend om zijn vermogen om gerechten tot wel vier keer zo snel te garen. Hij leent zich extra goed voor gerechten en ingrediënten die normaliter langer de tijd nodig hebben om gaar te worden. Goede voorbeelden zijn stoofgerechten zoals erwtensoep, stoofvlees en stoofperen die het goed doen in de snelkookpan. Heb je zelf een snelkookpan in huis? Bekijk dan ook onderstaande recepten die je in een snelkookpan kunt maken.

Let op: deze recepten zijn geschreven voor een 'gewone’ pan, let dus goed op de bereidingstijd, deze zal aanzienlijk sneller zijn met een snelkookpan. 

Meer zoals dit:

snelkookpan

Hoeveel geld en tijd bespaar je met een snelkookpan?

Als jij tijd en geld wilt besparen bij het koken, dan is de snelkookpan een heel handig apparaat. Hoe zat het ook alweer met de snelkookpan en wat kun je er allemaal mee?

Verder lezen
fondue pan

ALDI 50 jaar: dit aten we in de jaren 70

In de jaren 70 was het tosti-ijzer in opkomst en vleesfondue je-van-het. Lees in dit artikel alles over typisch jaren 70 eten.

Verder lezen
tosti ijzer

Tosti’s maken met een tosti-ijzer: de beste combinaties

Tosti’s zijn altijd goed, of je ze nu in een tosti-ijzer of de pan bakt. Bekijk in dit artikel de 10 beste smaakcombinaties en nog meer lekkere tostirecepten. 

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch