Brood is het allerlekkerst als het versgebakken uit de oven komt, maar als het wat droger wordt hoef je het niet gelijk weg te gooien. Sterker nog: je maakt ook topgerechten met oud of droog brood. In de strijd tegen voedselverspilling vind je daarom in dit artikel 5 heerlijke recepten met oud of droog brood. Wedden dat je het nieuw leven in kunt blazen?
Een Franse klassieker, maar ook in Nederland & België geliefd: broodsoldaatjes. Krokant en luchtig, en de favoriete compagnon van een zachtgekookt ei. Gebruik voor de soldaatjes oud brood, ze worden dan zelfs knapperiger. Hetzelfde geldt overigens voor croutons, die je het liefst altijd maakt van oud brood. Snijd het brood in de gewenste grootte, besprenkel eventueel met olijfolie en zeezout, en rooster in een voorverwarmde oven tot ze krokant zijn en goudbruin kleuren.
Naar recept: broodsoldaatjes met een 4,5-minuten ei
Wie weleens naar Italië op vakantie gaat of Italiaanse kookboeken bezit kent de panzanella ongetwijfeld. Een klassiek gerecht uit de cucina povera, ofwel de armeluiskeuken. Hierin worden goedkope ingrediënten die vaak al wat ouder of rijper zijn gebruikt. De panzanella is daar het ultieme voorbeeld van en maak je van rijpe tomaten en stukken krokant brood. Het brood baadt in het sap van de tomaten, waardoor de stukken zowel krokant als zacht tegelijk zijn. Een echte zomertopper!
Naar recept: panzanella salade met ansjovis
Hét gerecht voor een geslaagde zondagochtend is natuurlijk wentelteefjes. Of je nu gewoon witbrood, bruinbrood of misschien zelfs suikerbrood in huis hebt, je kunt hier echt alle soorten brood voor gebruiken. Deze versie maak je met pure chocolade en verse aardbeien, maar ook zonder zijn ze een aanrader.
Naar recept: de ultieme wentelteefjes met aardbeien en chocolade
Voor dit gerecht gebruik je als basis brood en hoewel in het recept Turks brood staat aangegeven, kun je zo’n beetje alle soorten gebruiken. Ook hiervoor geldt dat oud brood nog krokanter wordt, wat weer nog beter smaakt met de hummus en gefrituurde aubergine.
Naar recept: pizza van brood met hummus en gefrituurde aubergine
Tot slot een minder bekend gerecht met brood. Voor deze crumble wordt officieel fruitstol gebruikt, maar je kunt het ook prima vervangen door gewoon brood. Snijd of scheur in kleine stukjes en je hebt een zomers dessert gemaakt met restjes. (Over)rijp fruit in de tuin, koelkast of fruitschaal? Dit recept leent zich ook uitstekend voor andere soorten fruit. Gebruik dus gerust wat je nog in huis hebt en vul aan met wat je lekker vindt.
Naar recept: crumble met rood fruit
Gezonde tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn: dat kan makkelijk! In dit artikel vind je 4 zalige gezonde tussendoortjes voor kinderen.
Hoeveel eiwitten per dag? En welke eiwitten zijn belangrijk? In dit artikel leggen we het kort en simpel uit.
Wil jij jouw sapjes of smoothies ook eens net iets anders maken? We geven 3 leuke twists om de dag op een bijzondere manier te beginnen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres