Een gevarieerde lunchbox of lunchtrommel voor je kind maken kan elke keer weer een uitdaging zijn. Want wat doe je erin, zonder dat het elke dag hetzelfde is? Met deze tips maak je elke dag een wisselende lunchtrommel, die ook nog eens voedzaam is en hartstikke lekker. Sla succesnummers op voor een andere keer. Vraag ook aan je kinderen wat ze lekker vinden of zien bij andere kinderen in de klas.
Het geheim van een goed gevulde gevarieerde lunchtrommel zit ‘m in vastigheid. Klinkt ironisch, maar is het niet. Als je namelijk vasthoudt aan de volgende vier punten kun je eindeloos variëren en weet je zeker dat je niets mist. Herhaal de onderstaande vier woorden in je hoofd en het kwartje valt meteen. Maak er een ezelsbruggetje van of hang desnoods een lijstje op de koelkast. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet.
Groenten zijn voor veel kinderen de grootste vijand, dus kan het helpen om ze al toe te voegen tijdens de lunch. Je verdubbelt daarmee de kans op succes en als ze twee keer per dag groenten eten is het natuurlijk helemaal niet erg. Voor een gevarieerde lunchtrommel kun je natuurlijk snackgroenten gebruiken, zoals cherrytomaatjes, geschrapte wortelen, reepjes paprika of stukjes komkommer. Maar ook gegaarde groenten doen het goed. Denk aan broccoli, zoete aardappel, bloemkool of courgette. En vergeet ook zeker niet restjes groenten in de koelkast.
Naast groenten is een stukje fruit ook geen overbodige luxe. Daarbij is fruit over het algemeen zoet van smaak, dus voelt het gelijk als traktatie voor een kind. Of je nu gaat voor een klein banaantje, blozende aardbeien of een mandarijn, kies in ieder geval het liefst fruit dat in het seizoen is. Ook fruit uit de diepvries is een aanrader, maar zorg wel dat het apart ligt van de rest. Het vocht in bevroren fruit kan tijdens het ontdooien namelijk gaan lekken.
Door naar de koolhydraten, want die mogen niet ontbreken en zorgen voor de nodige energie overdag. Gebruik het liefst producten met zogenaamde langzame koolhydraten, die over een langere periode energie afgeven en voor een langer verzadigd gevoel zorgen. Dit zijn volkoren producten, zoals volkorenbrood, rijst en beschuit, maar ook zoete aardappels, quinoa en peulvruchten.
Tot slot de eiwitten, ofwel het krachtvoer. Eiwitten zorgen niet alleen voor een verzadigd gevoel, ze zijn ook belangrijk bij het herstel en de opbouw van spieren. Essentieel dus voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Gebruik hiervoor dierlijke eiwitten, zoals vis, ei, gevogelte of kaas, of ga voor plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, tempeh, peulvruchten en noten.
Gezonde tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn: dat kan makkelijk! In dit artikel vind je 4 zalige gezonde tussendoortjes voor kinderen.
Hoeveel eiwitten per dag? En welke eiwitten zijn belangrijk? In dit artikel leggen we het kort en simpel uit.
Wil jij jouw sapjes of smoothies ook eens net iets anders maken? We geven 3 leuke twists om de dag op een bijzondere manier te beginnen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres