Een belegde boterham is in Nederland het meest voorkomende ontbijt- én lunchgerecht. Wist je ook dat een Nederlander gemiddeld vijftig kilo brood per jaar eet? In dit artikel lees je zes leuke feitjes en weetjes over brood. Ook vind je lekkere recepten met brood, voor zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten.
Brood, daar zit wat in. Een bekende slogan, maar wat weet jij nog meer over brood? Zo is het langste brood ooit gemaakt meer dan een kilometer lang en werden de oude Egyptenaren uitbetaald in… brood! Bekijk onderstaande feitjes en bedenk of je ze, voor je verder leest, zelf kunt verklaren.
Wist je dat brood alleen volkoren mag heten als het van 100% volkorenmeel is gemaakt? In Nederland is dit zelfs vastgelegd in de wet! Het maakt overigens niet uit van welke type graan het brood is gemaakt, als het maar 100% volkoren is. Voor andere producten geldt dit niet. Dat betekent dat bijvoorbeeld een pak pasta of een cracker volkoren genoemd mag worden, zonder dat dit van 100% volkoren granen is gemaakt.
Een stokbrood is lang, maar het langste brood ooit was wel 1,2 kilometer lang. Dat zijn maar liefst 11,4 voetbalvelden op een rij! Het record werd gevestigd in de zomer van 2005 in Portugal. De ruim honderd bakkers van het brood hadden iets minder dan zestig uur nodig om het brood te maken. Het werd gevuld met port en worst. In totaal was er bijna vijfduizend kilo bloem, drieduizend liter water en 121 kilo zout nodig. Het record werd overigens gevestigd door honderden losse broden aan elkaar te leggen.
Het komt weliswaar niet in de buurt van het zwaarste brood ooit gebakken (1571 kilo), maar de hoeveelheid brood die de gemiddelde Nederlander per jaar eet is niet mis. Maar liefst vijftig kilo gaat er per persoon per jaar in, waarvan het grootste gedeelte volkorenbrood. Dacht je dat dat veel was? Duitsers eten met 85 kilo per persoon per jaar het meeste brood ter wereld.
Hoe gewoon het voor ons is om een gesneden brood bij de supermarkt of bakker te halen, zo normaal was dat honderd jaar geleden nog niet. Sterker nog, gesneden brood zoals we dat nu kennen is pas uitgevonden in 1928. Daarvoor werd brood alleen nog maar in z’n geheel verkocht en moest je het altijd zelf snijden. Groot voordeel daarvan is wel dat brood langer vers blijft, omdat het minder de kans heeft om uit te drogen.
Je kunt je er waarschijnlijk geen voorstelling van maken, maar wist je dat men tot eind achttiende eeuw brood gebruikte als gum? Pas na 1770 werd de gum uitgevonden waarmee men grafiet en potlood kon weghalen. Tot die tijd gebruikte men stukjes brood zonder korst wat tot een klein balletje werd gevormd. Omdat de broodgummen snel rot werden, werden er later gelukkig meer bruikbare exemplaren ontwikkeld.
Tot slot een financieel weetje: sommige Egyptenaren die hielpen bij de bouw van de piramides werden niet betaald met geld of goud, maar met brood! Geld zoals we dat nu kennen in de vorm van munten en biljetten bestond in die tijd nog niet. Samen met bier vormde brood het salaris voor duizenden Egyptenaren die hielpen bij de bouw. Door brood en bier altijd met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden te bereiden, waren deze producten redelijk waardevast.
Bron: Specialty Breads, GFK, History of Bread, Guiness World Records, Tour Egypt
Weinig zo vervelend als vers brood dat snel oud wordt. Met deze tips kun je jouw brood langer vers houden.
Wat zijn lekkere manieren om een Turks brood te beleggen? Van pizza tot gevuld, we lichten 4 manieren uitgebreid toe.
Gezond broodbeleg: lees in dit artikel onze favoriete combinaties voor op brood. Van vegetarisch tot eitwijkrijk en van mager tot vegan broodbeleg.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres