Glutenvrije granola maken doe je met dit artikel. Heb je een glutenallergie, -intolerantie of eet je om een andere reden liever geen gluten, maar ben je wel gek op granola? Lees hier waar je op moet letten als je zelf glutenvrije granola maakt. Want hoewel veel ingrediënten in granola van nature glutenvrij zijn, kunnen ze alsnog sporen van gluten bevatten. En dan krijg je ook nog tips om de granola extra krokant te maken.
Glutenvrije granola maak je net als ‘gewone’ granola met grofweg drie ingrediënten: de basis (bijvoorbeeld havermout), smaakmakers (zoals banaan, noten en kaneel) en producten die het extra krokant maken (bijvoorbeeld honing of olie). Je kunt er eindeloos mee variëren en de glutenvrije granola zo simpel of luxe maken als je zelf wil. Bewaar de granola in een glazen pot of plastic bak op een droge, donkere plek en geniet ervan wanneer je wil.
Granola begint bij de basis. Meestal is dat een graan, zoals havermout, boekweitvlokken of maïs puffs. Alle drie zijn van nature glutenvrij, maar kunnen afhankelijk van het soort en de methode van verwerking wel sporen van gluten bevatten. Controleer dus altijd de verpakking. Ook kun je sommige soorten cornflakes als basis gebruiken, check ook daarbij de verpakking. Gebruik voor een rijkgevulde granola ongeveer de helft van het totaalgewicht aan havermout of een andere basis.
Havermout of havervlokken
Boekweitvlokken
Maïs puffs
Cornflakes
Een granola valt of staat met lekkere smaakmakers en bij een glutenvrije granola is dat niet anders. Het grote voordeel van zelfgemaakte granola is dat je precies kunt toevoegen wat jij lekker vindt. Dat kunnen verschillende soorten noten zijn, maar ook zaden, pitten, specerijen en zelfs vers of gedroogd fruit. Denk aan walnoten, chiazaad, hennepzaad, kaneel, kardemom en stukjes dadel. Hak noten grof en gebruik als het even kan de ongebrande en ongezouten variant. Voeg een snufje zeezout toe voor extra veel smaak, zonder dat het hartig wordt.
Noten, zoals walnoten, amandelen, cashewnoten en pinda’s
Zaden & pitten, zoals chiazaad, hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
Specerijen, zoals kaneel, kardemom en zeezout
Fruit, zoals dadels, gedroogde abrikozen, vijgen of stukjes appel
Tot slot is een granola het allerlekkerst als hij goed krokant is. Dat kun je op verschillende manieren bereiken. Suiker en honing zijn de bekendste ingrediënten, maar wist je dat je ook olie en geprakte banaan kunt gebruiken? Suiker en honing karamelliseren tijdens het roosteren in de oven, waardoor de ingrediënten voor de glutenvrije granola aan elkaar blijven plakken en krokant worden.
Wil je minder zoetstof toevoegen, maar wel een krokante granola? Vervang dan een deel door een neutrale olie, zoals milde olijfolie of zonnebloemolie. Minder vet, maar erg lekker zoet is geprakte banaan. Door de banaan wordt het geheel plakkerig. Smeer het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en breek het na het bakken in kleinere stukjes.
Weinig tijd in de ochtend en zoek je een snel ontbijt? Bekijk hier 5 x supersnelle ontbijtrecepten voor elke dag.
Een warm ontbijt is een fijne manier om wakker te worden. Begin daarom de dag met één van deze heerlijke warme ontbijtrecepten. Van havermout tot warme wafels!
Overnight oats zijn dé trend op het gebied van gezond ontbijten. Bekijk hier het basis overnight oats recept en inspiratie om te variëren.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres