Gevulde eieren zijn dé hapjes van de jaren ’70, maar zijn ook nu nog hartstikke lekker. Zelf gevulde eieren maken is hartstikke makkelijk en vooral ook leuk om te doen. Het duurt niet lang en je kunt ze makkelijk van tevoren maken. Tot slot kun je ook eindeloos variëren, denk maar aan gevulde eitjes met kerrie, met avocado & bacon of met Hollandse garnalen. Trek gekregen? Lees in dit artikel hoe je zelf gevulde eieren maakt en bekijk de lekkerste variaties.
Gevulde eieren maken is harstikke makkelijk, maar je moet wel even weten hoe en waar je op moet letten. Doordat eieren vrij fragiel zijn kunnen ze snel breken, dus let ook goed op wat je doet en doe het voorzichtig. Het koken, pellen en scheiden van de eitjes is precisiewerk, maar het maken van de vulling en het vullen zelf kun je ook samen met de kinderen doen. Vraag ze dus gerust om te helpen!
Eieren koken
Halveren en scheiden
Vulling maken en in spuitzak
Eieren vullen
Garneren
Gevulde eieren maken begint bij het koken van de eitjes. Het belangrijkst is dat het eiwit goed gestold is en dat de dooier gaar, maar niet te gaar is. Zo is de smaak optimaal en het eiwit stevig genoeg om te vullen. De ideale kooktijd is 7,5 tot 8 minuten, afhankelijk van de grootte van het ei. Laat de gekookte eieren goed schrikken onder de koude kraan en vervolgens volledig afkoelen. Gebruik het liefst verse middelgrote of zelfs grote eieren, deze vullen wat makkelijker en scheuren minder snel.
Pel vervolgens de gekookte eieren en halveer ze in de lengte. Schep voorzichtig de harde dooiers uit het eiwit en leg de gekookte eiwithelften op een schaal. Let op dat je de eidooiers echt voorzichtig uit het wit haalt, het wit scheurt namelijk heel makkelijk en dan kun je het ei niet meer vullen. Leg de eidooiers in een kom en zet apart. Dit vormt de basis voor de vulling.
Dan is het tijd voor de vulling, die je maakt op basis van de eidooiers. In principe kun je zo’n beetje alles wat je lekker vindt door de vulling doen. Van zachte smaken als avocado, pompoen, Hollandse garnalen en crème fraîche tot meer heftige ingrediënten zoals bacon, gebakken champignons, zongedroogde tomaten en gerookte zalm. Ook kruiden en specerijen zoals kerriepoeder, bieslook, basilicum, oregano en paprikapoeder zijn zalig door de vulling van de gevulde eieren.
Gebruik ook altijd één of twee ingrediënten die de vulling wat smeuïger maken, zoals mayonaise, yoghurt of crème fraîche. Meng de ingrediënten door elkaar en hak eventueel fijn in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar de vulling in een spuitzak met een glad of kartelmondje in de koelkast tot gebruik. Je kunt dit tot een dag van tevoren maken. Wist je dat: in de jaren 70 vulden ze de gevulde eieren vaak met boter. Dat kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen!
Lees ook: ALDI 50 jaar: dit aten we in de jaren 70
Dan is het tijd voor het leukste gedeelte: het vullen van de eieren! Proef nog een keer of de vulling voldoende op smaak is en haal de spuitzak tevoorschijn. Controleer eerst op een plank of schaaltje of de vulling er goed uit komt. Leg de gehalveerde eieren met de bolle kant op een mooie schaal met een servet eronder tegen het schuiven en vul de eieren met de vulling. De eieren mogen best een flinke toef krijgen, dus wees niet te zuinig. Zijn er eiwithelften gebroken tijdens het pellen? Gebruik deze dan om jouw vulling te proeven.
Tot slot kun je de eieren nog garneren, wat ze niet alleen nog mooier maakt maar ook zorgt voor extra smaak en structuur. Je kunt ervoor kiezen een ingrediënt uit de vulling te gebruiken, maar ook een extra ingrediënt voor net dat beetje extra. Denk aan hele kleine blokjes tomaat of een reepje zongedroogde tomaat, een paar Hollandse garnaaltjes, fijngesneden bieslook, krokant gebakken spek of paddenstoel, een basilicumblaadje of een toefje ketchup. Wil je een echt klassiek gevuld ei maken? Garneer ze dan met een snufje (gerookt) paprikapoeder en een plukje krulpeterselie. Welkom terug in de jaren ’70!
Wil je zelf gevulde eieren maken? Met bovenstaande instructies moet dat geen enkel probleem zijn. Om je nog verder op weg te helpen staan hieronder verschillende uiteenlopende smaakcombinaties. Van vega tot vlees en met vis, het zit er allemaal bij. De hoeveelheden kun je het best op gevoel doen, want eieren kunnen flink in grootte verschillen en daarmee ook de rest van de hoeveelheden. Experimenteer er verder lekker op los en geniet van de lekkerste zelfgemaakte gevulde eitjes.
Kerrie, mayonaise en peterselie
Avocado, zure room en krokante bacon
Paprikapoeder, mayonaise en peterselie
Blokjes paprika, komijnpoeder, zure room en maïs
Gebakken paddenstoel, crème fraîche en peterselie
Hollandse garnalen, avocado, bieslook en crème fraîche
Gerookte zalm, crème fraîche, augurk
Een gezonde borrelplank maak je in een handomdraai, zonder dat het saai wordt. Maak deze plank met gezonde borrelhapjes en geniet!
In Nederland zijn we gek op hutspot! In dit artikel vind je leuke weetjes over hutspot en 2 heerlijke variaties. Met stap voor stap video.
Heb jij zin in een Hollandse borrelplank? Voor een klein prijsje? In 5 handige stappen stel jezelf jouw Hollandse borrelplank samen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres