Dadels zijn de gedroogde vruchten van de dadelpalm. De vruchten hangen in grote trossen aan de palmen en zijn pastelgeel of roodbruin gekleurd als ze rijp worden geplukt. Ze hebben dan nog het meest iets weg van olijven, maar dan met een andere kleur. Na het plukken worden de dadels gedroogd, waardoor hun zoete smaak zich verder ontwikkelt en ze hun kenmerkende zachte, stroperige structuur krijgen. Ook kleuren ze tijdens het drogen bruin.
De meeste dadels komen uit de landen waar je ze ook regelmatig terugziet in de keuken: Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De grootste dadelproducenten zijn dan ook Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan. Daarnaast komen dadels ook geregeld uit Palestina, Israël en Californië. Het bekendste dadel ras is de medjoul. Deze is relatief groot en vooral heel zacht van structuur.
Dadels vallen in de categorie gedroogd fruit en worden daardoor vaak gezien als gezonde snack. Enerzijds is dat terecht, anderzijds ook weer niet. Of dadels gezond zijn ligt namelijk aan het productieproces: sommige varianten worden na het drogen bedekt met een laagje suikersiroop. Hierdoor worden ze zoeter, maar blijven ze vooral langer goed. Meestal staat op de verpakking vermeld of dat het geval is. Kijk dus het liefst naar ongezoete dadels en beperk je tot een handjevol.
Bron: Voedingscentrum
Doordat dadels van nature relatief veel natuurlijke suikers bevatten en daarnaast zijn gedroogd, kun je ze heel lang bewaren. Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Recepten met dadels zijn er in overvloed. Door hun zoete smaak en zachte structuur passen ze in zowel zoete als hartige gerechten, en kun je ze met de meest uiteenlopende ingrediënten combineren. Denk aan een lekkere taart met een bodem van dadels en koekjes, een hartige salade met geitenkaas en dadels of een lekkere snack van dadels gevuld met roomkaas en walnoten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt dadels erin verwerken. Bekijk de onderstaande recepten voor inspiratie.
Naar recept: Vegan kwarktaart met dadels, sinaasappel en aardbeien
Naar recept: Hartige tarte tatins met stoofpeer en blauwe kaas, walnoten en dadels
Naar recept: Gebakken geitenkaas met dadels op een bedje van sla
Naar recept: Energieballen
Granola bars maken is hartstikke makkelijk, je moet alleen weten hoe. Lees hier alles over zelfgemaakte granola bars en de lekkerste variaties.
's Avonds iets gezonds snacken? Bekijk in dit artikel heel veel ideeën voor snacks die lekker én gezond zijn.
Wil jij zelf granola maken thuis, maar weet je niet waar je moet beginnen? We geven de 4 lekkerste variaties, voor een vliegende start.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres