De besteklade wordt iedere dag meermaals gebruikt. Door dit intensieve gebruik is het een verzamelplaats voor stof, kruimels en ander vuil. Op een gegeven moment kan het zelfs zover komen, dat je schone bestek weer vies wordt. Wil je jouw besteklade schoonmaken en ben je benieuwd hoe je dit kunt aanpakken én wat een handige indeling van de besteklade is? Lees hieronder dan de handige tips.
Haal de bestekbak helemaal leeg en leg het bestek apart. Leg de messen alvast bij de messen, de vorken bij de vorken en de lepels bij de lepels. Als je dit direct doet dan gaat het inruimen van de besteklade op een later moment sneller. Haal na het leeghalen van de besteklade ook het vuil eruit. Dit kun je gemakkelijk doen met een stofzuiger.
Lees ook: De keuken schoonmaken in 7 stappen
Vul een emmer of teiltje met warm water. Voeg wat afwasmiddel toe aan het warme water en roer het met je hand of met een spatel goed door. Doe een schuursponsje en een huishouddoekje in het sopje.
Daarna is het tijd om met het schuursponsje de besteklade aan de slag te gaan. Schrob het plak en vuil weg en haal er daarna een huishouddoekje met sop overheen. Als laatste haal je een doekje zonder sop door de besteklade.
Breng wat schoonmaakazijn aan op een droge en schone doek en maak hiermee de besteklade extra schoon. Schoonmaakazijn zorgt ervoor dat de laatste vieze geurtjes en overgebleven vuil weggaan. Wrijf de lade daarna droog met keukenpapier of een droge theedoek.
Wanneer je de besteklade in de keuken opnieuw wil gaan inrichten, dan kun je rekening houden met een aantal dingen. Ten eerste verschillen besteklades vaak van formaat. Heb je een grote of een kleinere besteklade in jouw keuken? En past alles wat je erin wil hebben er ook daadwerkelijk in? Hieronder lees je wat een handige indeling bij een besteklade van een standaard formaat is.
In de drie gelijke vakken kun je de vorken, messen en lepels plaatsen. Plaats ze in die volgorde, want dat is dezelfde volgorde als aan tafel. Dit is niet alleen makkelijk om te onthouden, ook kun je het bestek eruit pakken en direct in die volgorde op tafel leggen. Heb je kleine taartvorkjes en kleine lepels? Plaats die dan in een kleiner vakje boven of naast de vorken, messen en lepels. Heb je twee kleinere vakjes? Dan kun je de taartvorkjes en kleine lepels zelfs apart leggen.
Onder werkbestek verstaan we de grotere snijmessen, aardappelsnijmesjes, vleesvorken, juslepels, scharen en ander bestek dat je gebruikt tijdens het koken. Dit bestek is vaak groter en kun je makkelijk plaatsen in de grotere vakken aan één of allebei de kanten in de besteklade. Vaak passen er ook nog één of meerdere spatels bij. Heb je hier geen plaats meer voor? Dan kun je die in een andere keukenlade leggen of op het keukenblad in een houder zetten. Dit geeft ook direct een leuke sfeer in de keuken.
Een hekel aan opruimen? Met de Japanse opruimmethode van Marie Kondo komt daar snel een eind aan. In drie fases wordt het huis opruimen een feestje.
Een schoonmaakschema helpt om orde in de chaos te brengen, want schoonmaken kan soms best een overweldigende klus zijn. Hierbij een aantal tips!
Jouw airfryer moet je regelmatig schoonmaken zodat hij optimaal voor je kan blijven bakken, grillen en roosteren. Dat doe je in 4 stappen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres