Hoeveel vlees heb je per persoon nodig voor een BBQ? Is een vleesthermometer een must of juist overbodig? En hoe krijg je toch die prachtige grillstrepen op een stukje vlees? In dit artikel lees je de antwoorden op al deze vragen en meer. Het zijn vijf praktische BBQ-tips voor vlees, die in sommige gevallen ook handig zijn bij gebruik van de oven. Ideaal dus voor het hele jaar door.
Afhankelijk van hoeveel bijgerechten je bij de BBQ serveert, is het gebruikelijk om tussen de 150 en 250 gram vlees per persoon te serveren. Uiteraard verschilt het per persoon en kan ook het type vlees een rol spelen. Zo valt gevogelte als kip en kalkoen vaak minder zwaar dan bijvoorbeeld varkensvlees. Daarnaast speelt timing een rol: ben je de hele avond aan het BBQ’en of bak je in een keer alles af? Hoe langer de avond duurt, hoe meer je vaak ook eet.
Als je gaat BBQ’en kan een thermometer een fijne gadget zijn om te gebruiken. Zeker bij grote stukken vlees zoals een hele kip, een rollade of T-bone steak gaat het gezegde ‘meten is weten’ op. Met een kernthermometer kun je namelijk precies de temperatuur van de kern van het vlees meten, wat iets zegt over de mate van garing. Ideaal bij bijvoorbeeld kip, wat je wel volledig wil garen maar wat ook snel droog kan worden.
Hetzelfde geldt voor rundvlees, zoals een biefstuk of T-bone steak. Afhankelijk van de gewenste garing bepaal je de ideale kerntemperatuur. Zodra het vlees die temperatuur heeft bereikt, haal je het van de bbq. Laat het eventueel nog rusten en het vlees is perfect gegaard. Een kernthermometer is overigens geen must, eerder een handigheidje. Er zijn namelijk genoeg trucjes om van de buitenkant te zien of te voelen hoe ver je vlees is.
Denk je aan de BBQ, dan zie je waarschijnlijk meteen de mooiste stukken vlees en gevogelte met grillstrepen voor je. Of je nu kipfilet, een steak of varkenshaas grilt, die strepen zien er mooi uit en geven ook nog eens extra smaak. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Zorg ten eerste dat de BBQ goed heet is, alleen dan krijg je mooie donkere grillstrepen zonder dat het vlees te gaar wordt.
Wrijf daarnaast het vlees in met een dun laagje zonnebloemolie of milde olijfolie en gebruik liever geen knoflook, dat verbrandt snel. Leg het vlees in één keer op het grillrooster en rooster drie tot vijf minuten. Draai het pas om als je zeker weet dat je grillstrepen kunt zien. Is het toch te vroeg? Zorg dan dat het vlees op exact dezelfde plek weer op de grill komt te liggen. Herhaal bij alle kanten en serveer direct.
Het creëren van grillstrepen is ideaal bij vlees of gevogelte dat niet zo lang nodig heeft om te garen. Wil je graag pulled pork, chicken of beef maken, dan heb je juist veel tijd nodig. Dat wordt namelijk het lekkerst als je het vlees op lage temperatuur en zo langzaam mogelijk roostert, tussen de 130 en 150 graden. Hierdoor krijgt het vlees voldoende tijd om te garen, wordt het supermals en droogt het niet of nauwelijks uit. Gebruik gedroogde kruiden en specerijen voor extra smaak of ga voor een marinade. Ook lekker: voeg als je het vlees met vorken uit elkaar hebt getrokken barbecuesaus toe voor extra veel smaak.
Lees meer: Hoe maak je zelf een lekkere BBQ saus?
Tot slot: hamburgers bakken! Als er iets altijd in de smaak valt bij een BBQ zijn het hamburgers en al helemáál als ze nog mooi sappig van binnen zijn. BBQ je met een grotere groep? Gaar ze dan eerst op lage temperatuur voor, rond de 150 graden. Dit kan direct op de grill, maar ook in een ovenschaal of op een bakblik. Ook kun je dit al een aantal uren van tevoren doen, zowel op de BBQ als in de oven of pan. Zo weet je zeker dat ze vanbinnen gaar zijn. Verhoog de temperatuur in de BBQ naar boven de 200 graden en grill de hamburgers vervolgens op het grillrooster tot je grillstrepen ziet, twee tot drie minuten per kant. Breng ze per kant op smaak met zout en peper, en serveer direct.
Op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ met vlees? In dit artikel vind je de beste vleesgerechten voor de BBQ die helemaal niet duur hoeven te zijn.
Groenten grillen op de BBQ is lekker, maar denk ook eens aan groentepakketjes. Niet alleen makkelijk, óók vol van smaak. Lees hier meer.
Er gaat niets boven een ouderwetse houtskool BBQ. Maar hoe steek je een houtskool BBQ eigenlijk aan? Dat doe je in deze 6 stappen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres