De BLT-sandwich is een van de bekendste broodjes ter wereld. Hij staat op het menu bij klassieke bistro’s, grote broodjesketens en chique hotel-restaurants, en overal ter wereld is de combinatie van bacon, sla en tomaat geliefd. Maar hoe maak je nu zelf een klassieke BLT-sandwich? En misschien wel leuker: hoe maak je dat bekendje broodje nóg spannender? In dit artikel lees je alles over de klassieke BLT, hoe je een gezonde(re) versie maakt en vind je vijf verschillende variaties.
De klassieke BLT-sandwich maak je met maar vier ingrediënten: bacon, sla (lettuce), tomaat en natuurlijk brood. Gebruik hiervoor het liefst geroosterd brood. Vaak wordt het brood ook nog besmeerd met een laagje mayonaise. Een andere bekende en bijna klassieke toevoeging is een gebakken of gekookt ei. Leg de ingrediënten tussen twee sneetjes brood of maak er een club sandwich van, met in het midden nog een derde sneetje.
Naar recept: Broodje BLT met een gebakken ei
Een broodje BLT kun je maken met alle soorten brood, maar wil je het iets gezonder aanpakken? Gebruik dan volkorenbrood. Dit wordt gemaakt van honderd procent volkorenmeel en bevat meer vezels en langzame koolhydraten dan wit- of bruinbrood. Fijn volkorenbrood is wat zachter van smaak en structuur. Rustiek extra volkorenbrood krijgt daarentegen extra vezels mee in het deeg, waardoor het nog voller en rijker wordt. Beleg het broodje met alleen bacon, sla en tomaat, en eventueel een laagje yoghurt, zodat het extra smeuïg wordt.
Naast de klassieke en gezondere versie van de BLT-sandwich zijn er nog tientallen variaties te bedenken. Denk aan een vegetarische of vegan variant, waarbij je de bacon vervangt door bijvoorbeeld gebakken champignons of zongedroogde tomaat. Of wat dacht je van een BLT met kipfilet en avocado, op een croissantje of door een salade? De keuze is echt reuze en hieronder vind je vijf verschillende BLT-sandwich variaties.
Vega(n) met champignons of zongedroogde tomaat
Met kipfilet en avocado
Op een croissantje
BLT salade
Wrap (tortilla of sla)
Een BLT bevat in principe altijd bacon, maar als je liever vegetarisch of zelfs plantaardig eet, kun je de smaak van de bacon best nabootsen met andere ingrediënten. Het belangrijkste is dat de vervanger goed hartig is, zoals gebakken champignons of zongedroogde tomaat. Bak de champignons op hoog vuur met een snufje zout en zwarte peper. Voeg eventueel een klein scheutje sojasaus toe voor nog meer smaak. Zongedroogde tomaat is ook een makkelijke én snelle oplossing.
Wil je het broodje juist meer aankleden? Ga dan voor kipfilet, avocado of allebei. De avocado zorgt ervoor dat het broodje wat romiger en smeuïger wordt. De kipfilet maakt het geheel brengt de smaken in balans en maakt het geheel wat frisser. Breng de avocado goed op smaak met zout, peper en een beetje citroensap. Wil je het extra lekker maken? Bak dan kipdijfilet in een koekenpan of de oven en gebruik dat in plaats van de broodbelegvariant.
Maak een feestje van je BLT door in plaats van gewoon brood een croissantje te gebruiken. Extra lekker met een zachtgekookt of gebakken eitje erbij. Gebruik het liefst croissantjes van de dag ervoor. Die zijn iets droger, waardoor ze minder snel uit elkaar vallen. Afbakcroissants werken ook heel goed. Snijd de croissants open en beleg ze met de bacon, sla, tomaat en het ei. Het ziet er nog feestelijk uit ook!
De ingrediënten van een broodje BLT doen het ook erg goed in een salade, al dan niet met een beetje pasta erdoor. Snij hiervoor de gebakken bacon in kleinere stukjes of reepjes, of bak spekreepjes in plaats van grote plakken. Snij de tomaten in stukjes of halveer cherrytomaten. Gebruik kropsla voor een zachtere structuur of een combinatie van ijsbergsla en een slamelange. Meng het geheel eventueel met blokjes avocado, gebakken kipdijfilet en een dressing op basis van yoghurt en mayonaise. Ook leuk om mee te nemen naar een lunch of picknick.
Tot slot de vijfde BLT-variatie: in een wrap! De ideale manier voor een lunch to-go, voor op je werk, school of onderweg in de trein. Gebruik hiervoor gewone wraps, volkoren- of meergranen wraps, of gebruik een blad van een kropsla of ijsbergsla. Beleg de wrap of sla met gebakken bacon, plakjes tomaat en eventueel nog extra sla. Lekker met avocado, kipfilet, gekookt ei en rauwkost. Rollen en genieten maar!
Weinig zo vervelend als vers brood dat snel oud wordt. Met deze tips kun je jouw brood langer vers houden.
Wat zijn lekkere manieren om een Turks brood te beleggen? Van pizza tot gevuld, we lichten 4 manieren uitgebreid toe.
Gezond broodbeleg: lees in dit artikel onze favoriete combinaties voor op brood. Van vegetarisch tot eitwijkrijk en van mager tot vegan broodbeleg.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres