Veilige, eerlijke en transparante arbeidsomstandigheden bij ALDI
Arbeidsomstandigheden
  1. Startpagina
  2. Arbeidsomstandigheden

Veilige, eerlijke en transparante arbeidsomstandigheden bij ALDI

Verbeteren arbeids- en leefomstandigheden

Wij zetten ons in voor goede arbeids- en leefomstandigheden van mensen die werken in de gehele non-food en food ketens. Zo zijn de fabrieken voor al onze non-food artikelen ge-audit volgens externe sociale standaarden van Amfori BSCI, Sedex of SA8000. Daarnaast bezoeken we de fabrieken ook zelf samen met onze leveranciers om zeker te weten dat er voldaan wordt aan onze eisen én om eventuele verbeterprogramma's samen op te starten.

Sinds 2008 zijn wij lid van amfori (vroeger Foreign Trade Association), de leidende handelsorganisatie voor Europese en internationale handel. Dit lidmaatschap is een voorwaarde voor onze deelname aan het internationale Business Social Compliance Initiative (BSCI). Als lid van BSCI zetten we ons samen met andere ketenpartners in voor veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Amfori BSCI-gedragscode

De gedragscode bevat richtlijnen op het gebied van:

  • Vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen
  • Geen discriminatie
  • Passende vergoeding
  • Redelijke werktijden
  • Bescherming van de werknemers
  • Geen kinderarbeid
  • Geen precair werk
  • Geen gedwongen arbeid
  • Bescherming van het milieu
  • Ethisch zaken doen

Onze visie op veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden is gebaseerd op de gedragscode (code of conduct) van amfori BSCI. Wij hebben ons gecommitteerd aan deze gedragscode en vereisen dit ook van onze leveranciers. Zo is deelname aan amfori BSCI een vereiste voor leveranciers van ALDI die producten leveren die in amfori BSCI-risicolanden geproduceerd worden.  

De amfori BSCI-gedragscode is gebaseerd op internationale richtlijnen zoals de VN Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de VN Verklaring van de Rechten van het Kind, het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen (CEDAW), de VN-Global Compact, de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de Conventies van de International Labour Organisation (ILO). Deze conventies zijn bepalend voor de verbetering van arbeidsvoorwaarden in de gehele productieketen.

Controle ter plaatse

Het naleven van de gedragscode wordt ter plaatse met audits gecontroleerd. Amfori BSCI heeft een checklist ontwikkeld die als basis dient voor periodieke controles door geaccrediteerde organisaties. Wanneer er tijdens een audit tekortkomingen worden vastgesteld, wordt er een verbeterplan opgesteld. Dit plan met verbeterpunten wordt teruggekoppeld naar de productielocaties. De leverancier en ALDI zijn samen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de verbeterpunten uit het plan worden opgevolgd door de productielocatie(s).

International for Health and Safety in the Textile and Garment Industry waarbij ALDI zich heeft aangesloten

Verbetering veiligheid productielocaties

ALDI Nord heeft als een van de eerste ondertekenaars het “Pakistan Accord on Health and Safety in the Textile and Garment Industry” ondertekend. Pakistan is een belangrijk land in de textielketen van ALDI. Met de ondertekening van dit akkoord ondersteunt ALDI leveranciers en productiefaciliteiten bij het nemem van belangrijke veiligheidsmaatregelen om de gezondheid en veiligheid van alle werknemers die in de ALDI ketens werken te waarborgen. Dit omvat onder andere de uitrol van een veiligheidsprogramma voor de werkplek dat focust op brand- en gebouwveiligheid.

In 2013 heeft ALDI een voorloper van dit akkoord ondertekend: het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh” (later “International Accord” genoemd). Samen met andere bedrijven, belangenorganisaties en vakbonden hebben wij ons als doel gsteld om brand- en gebouwveiligheid in productiefaciliteiten in Bangladesh te verbeteren. Sinds 2013 heeft dit tot aanzienlijke verbetering van arbeidsomstandigheden in productiefaciliteiten geleid.

ALDI Factory Advancement (AFA) Project in Bangladesh logo

Ontwikkeling van medewerkers in productielocaties

In 2013 is ALDI gestart met het ALDI Factory Advancement (AFA) Project in Bangladesh. Dit project heeft als doel de arbeidsvoorwaarden in productielocaties, waar artikelen voor ALDI worden geproduceerd, te verbeteren. Door een uitgebreid trainingsprogramma leren medewerkers en managers werkgerelateerde problemen te identificeren en samen tot een oplossing te komen.

Meer informatie over het AFA project:

Verbeteren van de milieu impact

Naast het verbeteren van arbeidsomstandigheden, heeft ALDI zich aangesloten bij de Detox campagne van Greenpeace om schadelijke chemicaliën in het productieproces uit te sluiten ten behoeve van mens en milieu. Onze leveranciers en de productielocaties hebben in dit kader de afgelopen jaren grote stappen gezet voor schonere productie. Bepaalde chemicaliën worden inmiddels veel minder of helemaal niet meer gebruikt. Ook dit wordt door externe testinstituten gecontroleerd.

Transparante textielketens

Wij zijn trots op onze producten en op de samenwerking met onze leveranciers. Daarom delen we een overzicht van de productielocaties waar onze kleding, schoenen en huistextiel worden gemaakt. In het overzicht worden de leveranciersnaam, adresgegevens, het type product dat er gemaakt is en het aantal medewerkers weergegeven.

Lijst van de belangrijkste productielocaties van ALDI Nord (Engelse versie, maart 2024)

Door de productielocaties van onze textielproducten openbaar te maken, zetten we een volgende stap naar transparante ketens. De lijst bevat alle eindproductielocaties van ALDI (zowel voor ALDI Nederland als de gehele ALDI Nord Groep) en wordt minimaal jaarlijks geüpdatet.

Transparante foodketens

Niet alleen binnen onze non-food toeleveringsketens, maar ook binnen onze foodketens is transparantie essentieel. Het is een voorwaarde voor het management van sociale en milieurisico's die met de productie van onze artikelen samenhangen. We publiceren daarom naast de productielocaties van kleding, huistextiel en schoenen ook namen en adressen van eerstelijnsleveranciers die actief zijn binnen hoog risico food toeleveringsketens. Deze lijst is hier te vinden.

Lees hier meer over onze inzet voor mensenrechten:

Mensenrechtenbeleid van ALDI

Mensenrechten

Verder lezen
Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch