Bloemkoolteler Santino de Wit runt samen met zijn broer Damian en zijn vader Dick het bedrijf Z.A. de Wit & Zonen. Zijn overgrootvader Jan de Wit verhuisde in 1916 naar de boerderij in Hoogkarspel waar hij begon met het verbouwen van groenten en aardappelen. Het boerenbedrijf is steeds doorgegeven aan de volgende generatie en is nu in handen van de vierde generatie die zich heeft gespecialiseerd in bloemkoolteelt. ALDI sprak met Santino over wat de bloemkoolteelt zo uitdagend maakt, wat er veranderd is in de teelt en hoe je een bloemkool mooi wit houdt.
Om welke reden hebben jullie ervoor gekozen om de teelt volledig te richten op bloemkool?
‘Toen mijn opa het bedrijf van zijn vader overnam begon hij met het verbouwen van kolen, rode bieten en wortelen. Door steeds verdere automatisering was het uiteindelijk niet meer rendabel om rode biet en wortel op kleine schaal te blijven verbouwen. De focus werd daarom meer gelegd op de teelt van verschillende soorten kool en sinds het jaar 2000 hebben we ons volledig toegespitst op bloemkool.
Wat meespeelde in deze keuze is dat het telen van bloemkool ons goed afging, hoewel het geen makkelijke groente is om te verbouwen. Er is veel handarbeid voor nodig en de oogst is van veel factoren afhankelijk waardoor de werkzaamheden lastig te plannen zijn. Het geeft ons dan ook veel voldoening als we na alle inspanningen een mooi product kunnen oogsten.’
Hoe zorgen jullie ervoor dat de bloemkolen die bij ALDI in het schap liggen van de hoogste kwaliteit zijn?
‘We telen traditionele witte bloemkool en planten daarvan verschillende rassen. In de winter maken we een plant- en oogstschema, waarbij we goed kijken naar de specifieke kwaliteiten en het aantal groeidagen van elk ras. Sommige rassen kun je 70 dagen na het planten al oogsten en andere rassen hebben tot wel 270 dagen nodig om tot een volwaardige bloemkool uit te groeien. Om de oogst goed te kunnen spreiden planten we 2 of 3 rassen met verschillende groeidagen tegelijk. Het blijft een uitdaging, maar door rekening te houden met alle factoren kunnen we het hele seizoen bloemkolen van de beste kwaliteit oogsten.’
Hoe houden jullie de bloemkolen zo mooi wit?
‘Een witte bloemkool wordt geel door de zon. Deze verkleuring voorkomen we door de bloemkool te bedekken met zijn eigen bladeren, waardoor de zon geen kans krijgt. De groene krans met bladeren beschermt de bloemkool ook tegen beschadiging. Een gele bloemkool smaakt overigens hetzelfde als een witte bloemkool, maar de consument wil het liefst een mooi wit exemplaar.’
Is de manier waarop jullie bloemkool telen veranderd sinds jullie begintijd?
‘We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de verschillende eigenschappen van elk ras, maar er zijn factoren waar we geen invloed op hebben. Zo passen we onze planning regelmatig aan als de weersomstandigheden veranderen. Bij hevige regenval kunnen we bijvoorbeeld niet planten. Maar een dag later planten betekent ook dat het oogstschema wordt verstoord. Het extreme weer van de laatste jaren vereist een flexibele planning. Hier moet je als bedrijf wel op voorbereid zijn.
Daarnaast is de kans op schade door dieren de laatste jaren sterk toegenomen. Duiven en hazen eten van de bloemkoolplantjes en ganzen trekken deze zelfs helemaal uit de grond. Met een wildnet kunnen we de kwetsbare plantjes de eerste weken beschermen. Na 5 weken halen we het net er weer af, zodat we kunnen schoffelen tegen onkruid.’
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
‘We telen onze bloemkool op 55 hectare grond en daarvan huren we 90% bij verschillende landeigenaren, voornamelijk melkveehouders. We gebruiken steeds andere percelen waarop de teelt van bloemkool wordt afgewisseld met de teelt van andere gewassen. Onze bloemkolen staan hierdoor steeds op een fris stuk grond. De bodem blijft hierdoor gezond en vruchtbaar en het gewas is sterker en minder vatbaar voor ziekten en plagen.
Op onze eigen percelen telen we per jaar maar één keer bloemkool in plaats van twee keer. Na de oogst wordt het perceel bemest en krijgt de bodem een heel seizoen rust om weer in topconditie te komen. De plantenresten en organische mest worden omgezet in voedingstoffen, zodat er in het nieuwe seizoen weer mooie gezonde bloemkolen kunnen groeien.’
Eet je zelf vaak bloemkool?
‘Wij eten gemiddeld één keer per week bloemkool. Je kan een bloemkool op veel verschillende manieren bereiden. Wat veel mensen niet weten is dat bloemkool rauw ook heel lekker is. Zo eet ik hem zelf het liefst. Tijdens het oogsten (wij noemen dat snijden) eet ik best vaak een stuk rauwe bloemkool vers van het veld.’
Waar ben je het meest trots op?
‘Ik ben er trots op dat we klanten blij kunnen maken met onze bloemkolen. En ik geniet ervan dat je in dit vak altijd lekker in de natuur bezig bent. We oogsten de bloemkolen het liefst in de ochtend, want dan zijn ze nog fris van de dauw en de kou. Als je dan in het veld staat, de zon komt op en je ziet de bloemkolen er zo mooi bij staan dan weet je dat al het harde werk niet voor niets is geweest.’
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres