De vader van Jan van Genderen had als hobby een aardbeienkwekerij naast zijn baan. Jan zelf besloot al op zeventienjarige leeftijd zijn werk van de hobby van zijn vader te maken, met veel succes. Waar zijn vader teelde op een oppervlakte van 0,1 hectare, beslaat het door Jan opgerichte bedrijf Royal Berry in het Gelderse Bemmel inmiddels een oppervlakte van zo’n 46 hectare. Zo goed als alle Hollandse aardbeien van ALDI zijn afkomstig van het bedrijf.
Waarom besloot je al zo jong een aardbeienkwekerij te starten?
‘Als kleine jongen was ik eigenlijk meer in de kas te vinden dan op school. Ik werd er altijd al heel blij van om met aardbeien bezig te zijn. Daarom besloot ik – met wat hulp van mijn vader – om er al jong mijn werk van te maken. Het bedrijf is intussen enorm gegroeid, maar de passie voor de aardbei is altijd centraal blijven staan. We zijn weliswaar een stuk moderner geworden en hebben computers die licht, vochtigheid en temperatuur controleren, maar uiteindelijk blijft de teler met de groene vingers onmisbaar in de kas. Ik loop zelf ook nog iedere dag naar binnen om naar de aardbeien te kijken en ze te proeven.’
Veel mensen associëren de aardbei met de zon en de zomermaanden. Merk je dat nu het voorjaar is begonnen, de vraag toeneemt?
‘Zeker, de aardbei is een seizoensproduct. In de zomer willen mensen meer aardbeien eten dan in de winter, dus het jaarlijkse piekmoment gaat nu beginnen. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de vraag, maar ook met de groei van de aardbeienplant. De aardbei groeit het beste bij veel licht, dus in het voorjaar groeien ze makkelijker en beter. Daarbij helpt het dat de temperaturen in de kas dan nog niet te hoog zijn, rond de 20 graden. Dat is ideaal. De aardbei houdt niet van hitte.’
Wat moet je nog meer doen om een doosje perfecte aardbeien te vullen?
‘De ingrediënten licht en warmte zijn natuurlijk belangrijk voor alle planten en vruchten. Wat veel mensen niet zullen weten, is dat je voor lekkere aardbeien ook CO2 in de kas nodig hebt. Licht en CO2 worden door aardbeien namelijk omgezet in natuurlijke suikers, en die zijn nodig om een lekkere aardbei te krijgen. De CO2 in onze kas is afkomstig van omliggende bedrijven, die het niet uitstoten maar afvangen en aan ons leveren, waardoor onze aardbeien goed kunnen groeien.’
Wat doet Royal Berry verder op het gebied van duurzaamheid?
‘Bij ons is de juiste temperatuur belangrijk, dus we moeten de kas goed isoleren om de warmte die overdag de kas binnenkomt ook ’s nachts vast te houden. En overal waar geen aardbeien groeien, liggen zonnepanelen op het dak. Daarnaast gebruiken we zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en bij voorkeur van natuurlijke oorsprong. Voor de bestuiving maken we zoveel mogelijk gebruik van hommels en bijen, en zetten andere nuttige insecten in om ongewenste soorten onder controle te houden.’
Betekent dit dat jullie aardbeien biologisch zijn?
‘Dat zijn ze niet; biologische aardbeien zijn ook bijna niet op de markt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de aardbeien op hoogte hangen om het plukken makkelijker te maken. Maar om biologisch te telen, moeten je planten in de aarde zitten. Dat betekent dat je op je knieën of gebukt je aardbeien zou moeten plukken. Dat is heel zwaar werk, en het zorgt ook voor mindere kwaliteit. Omdat onze aardbeien boven de grond groeien, krijg je schone vruchten zonder zand eraan.’
Aardbeien zijn natuurlijk lekker uit het vuistje, maar is er ook een verrassend gerecht met aardbeien dat jij lekker vindt?
‘Een aardbei is enorm veelzijdig. Je kunt het ’s ochtends op je beschuit doen en ’s avonds op een glas champagne zetten – je kunt er dus de hele dag door van genieten. Maar eigenlijk vind ik persoonlijk – misschien is het een tic van de aardbeienkweker – dat je een aardbei helemaal puur moet eten. Ik vind dat een aardbei uit zichzelf zo lekker moet zijn dat alles wat je erbij doet zonde van de smaak is.’
Waar ben je het meest trots op?
‘Hoe mooi is het om iedere dag je hobby te kunnen uitoefenen? Dat is precies wat ik doe. Iedere dag zijn we bezig om een heerlijk, gezond natuurproduct te maken waar de consument vrolijk van wordt. Die vrolijkheid is voor mij wat de aardbei zo uniek maakt. Er bestaat voor mij geen mooier stukje fruit.’
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres