Interview met teler Erik Buysman uit West-Friesland over de Nederlandse kruidenteelt voor ALDI
  1. Startpagina
  2. Interview Erik Buysman
Teler Erik Buysman uit West-Friesland met zijn Nederlandse versgeplukte kruiden voor ALDI

"Kruiden zijn de afgelopen twintig jaar veel populairder geworden in Nederland"

Interview Erik Buysman

In de regio West-Friesland bestaat al ruim een eeuw lang een landbouwbedrijf dat de naam Buysman draagt. Er zijn in die eeuw allerlei producten geteeld door de familie, van aardappelen en uien tot bloemkool. In de jaren ’90 legde het bedrijf zich onder de vlag van Buysman Kruiden volledig toe op de kruidenteelt, wat tot dan toe een kleine markt was in Nederland. Bij ALDI is onder meer de verse basilicum in pot afkomstig van Buysman, waar ondanks de flinke productie nog handmatig wordt geteeld. ALDI sprak met Erik Buijsman over de historie van het bedrijf, de razendsnelle opmars van kruiden in de Nederlandse keuken en hoe je er als consument voor kunt zorgen dat je wekenlang plezier hebt van je basilicumplant.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de hoogste kwaliteit basilicumplanten bij ALDI in het schap terechtkomen?

‘Kruiden zijn bijna zonder uitzondering kwetsbare plantjes. Een blaadje van een basilicumplant is makkelijk gekneusd of beschadigd, wat derving in de hand werkt. Daarom geven wij de planten bewust veel ruimte en aandacht, zodat er een sterke plant ontstaat die lang vers blijft. Neem de kweektafels waar ook de basilicumplanten op worden gekweekt. Daar zou je de planten met vorkheftrucks op kunnen zetten, met 500 of 600 tegelijk.  Wij doen dat – het klinkt misschien ouderwets – volledig met de hand.’

Als je alles handmatig teelt, hoe zorg je dan voor een efficiënte bedrijfsvoering?

‘Wij willen wel automatiseren, maar niet als het ten koste gaat van de kwaliteit van de plant. De planten moeten, om die kwaliteit te bewaken, individueel bekeken en beoordeeld worden. Hetzelfde geldt voor voedingsstoffen en de hoeveelheid zaadjes die je per pot gebruikt. Je kunt daarop beknibbelen om het efficiënter te maken en een grotere productie te draaien, maar daar kiezen wij niet voor. Onze potten die bij ALDI in het schap staan, hebben relatief veel gewas en blijven langer vers. Dat krijgen we alleen voor elkaar met die individuele aandacht. Voordat een plantje bij ons de deur uitgaat, hebben we het wel vier of vijf keer in onze handen gehad. Ze worden echt vertroeteld.'

Teler Erik Buysman uit West-Friesland plukte verse kruiden van Nederlandse bodem voor ALDI

Is duurzaamheid belangrijk voor jullie? Hoe zorg je dat je kruiden op een duurzame manier teelt?

‘Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons, dat past ook bij het familiebedrijf dat we zijn. We zijn meer bezig met de toekomst en kijken altijd naar waar we kunnen verduurzamen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de aardwarmte en zonne-energie die we gebruiken, het zuinige watergebruik en onze recyclebare verpakkingen. Daarmee hebben we het On the way to PlanetProof-keurmerk verdiend. Ook gebruiken we alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, zoals de natuurlijke vijanden van de beestjes die we niet op de planten willen hebben.’

Hoe verhoudt de Nederlandse kruidenmarkt van nu zich tot die van jullie begintijd?

‘Het is echt niet te vergelijken, in de jaren ’90 was de kruidenmarkt in Nederland heel klein. Mensen gebruikten destijds veel minder kruiden bij het koken, nu is een kruid als basilicum volledig ingeburgerd. Mensen zijn sowieso gevarieerder gaan eten, onder meer door de invloed van kookprogramma’s. Als er een Italiaans gerecht wordt bereid op televisie, staat er altijd wel een potje verse basilicum op het aanrecht. Nu de zomer weer aanbreekt zien we ook een toename in de vraag – mensen gebruiken een kruid als basilicum graag bij het barbecueën of in de salade.’

Wat zou je de ALDI-klant willen meegeven over basilicum?

‘Wij horen heel veel verhalen over kruiden in pot die snel gaan hangen of uitdrogen, waarna ze worden weggegooid. Dat is ongelofelijk zonde! Een basilicumplant van goede kwaliteit moet echt minimaal 4-5 weken goed blijven. Mijn tip is daarom: zet de plant op een plek in huis waar ongeveer de halve dag de zon op staat, en gebruik een schaaltje om de pot in een klein laagje water te zetten. Een of twee centimeter per keer is genoeg. Op die manier kan de plant het water van onderen opzuigen, en gaat hij langer mee. Herhaal dit een paar keer per week, afhankelijk van het aantal zonuren en de temperatuur. En als je niet weet wat je met een hele pot basilicum aan moet, dan kun je er heerlijke verse pesto van maken.'

Waar ben je het meest trots op?

‘We zijn hier iedere dag bezig om een prachtig natuurproduct te maken waar de consument blij van wordt. We stoppen een heleboel passie in de kruiden die we telen. Het is werk, maar het voelt echt als een hobby. Iedere keer als ik de kas inkijk, krijg ik daar een enorm trots gevoel bij.’

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch