Stap 1
Snijd de kabeljauw- en zalmfilets in stukken van ca. 4 x 4 cm en zet tot gebruik in de koelkast. Was en spoel de mosselen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de verse tomaten in grove stukken.
Stap 2
Zet een grote pan op het vuur en verhit hierin de olie. Bak de gesneden soepgroenten zacht en gaar. Voeg de tomaten uit blik, het water, de bouillonblokjes, de laurierblaadjes, de tijm en wat zout en peper toe. Breng deze tomatenbasis aan de kook. Voeg hier de mosselen aan toe en breng dit aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes koken totdat de mosselschelpen open staan.
Stap 3
Haal de mosselschelpen uit de pan, leg ze apart en laat ze iets afkoelen. Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar de mosseltjes en wellicht wat schelpen als garnering.
Stap 4
Breng de tomatenbasis weer aan de kook en voeg 10 minuten voor het serveren de blokjes verse tomaat, kabeljauw en zalm toe. Laat de tomatenbasis zachtjes pruttelen en roer zo min mogelijk. De vis moet gaar worden, maar mag niet uit elkaar vallen.
Stap 5
Breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor het serveren de mosseltjes, de fijngesneden peterselie en wellicht - ter garnering - de achtergehouden mosselschelpen toe. Erg lekker met rijst of bulgur.