Gemakkelijk
20Min
35Min
4 Personen | |
---|---|
1 | groentebouillonblokje |
350 g | groene asperges |
1,5 el | extra vierge olijfolie |
200 ml | crème fraîche |
60 g | Parmezaanse kaas, geraspt |
1 el | chiazaad |
1 | ei |
1 | rol vers bladerdeeg |
8 | radijsjes |
3 g | verse bieslook |
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2
Breng een pan met water en het bouillonblokje aan de kook. Schil de asperges en snijd de harde uiteindes eraf. Halveer de asperges in de lengte en in de breedte, zodat elke asperge in vier stukken wordt gesneden.
Stap 3
Kook de asperges 3 minuten, haal ze uit de pan en laat uitlekken op een theedoek. Breng op smaak met de olijfolie.
Stap 4
Meng ondertussen de crème fraîche met een snuf zout en peper. Meng de Parmezaanse kaas met het chiazaad en kluts het ei los in een bakje.
Stap 5
Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Vouw de randjes 2 centimeter naar binnen. Bestrijk de bodem met het crème-fraîchemengsel en verdeel de asperges erover. Bestrijk de randen met het geklutste ei en garneer met het Parmezaanse-kaasmengsel. Bak de plaattaart in ongeveer 30/35 minuten goudbruin en gaar.
Stap 6
Snijd ondertussen de radijsjes in kwarten en de bieslook in fijne ringetjes. Haal de plaattaart uit de oven. Garneer met de radijsjes en bieslook, en serveer direct. Ook lekker lauwwarm.
Naast de klassieke wijze om asperges te serveren zijn er nog heel veel andere manieren. Zo is deze plaattaart met groene asperges, radijsjes en Parmezaanse kaas een echte aanrader om te maken. Het ziet er prachtig uit, is bovenal ontzettend lekker en kan zowel tijdens de lunch of het avondeten. Door de asperges in bouillon te koken krijgen ze nog meer smaak. Serveer de plaattaart direct uit de oven of lauwwarm, het liefst wel dezelfde dag. Dan blijft het deeg krokant en verkleuren de toppings niet. Gek op vlees of vis? Garneer de plaattaart dan met een beetje (gerookte) ham of gerookte zalm. Of voeg partjes zachtgekookt ei toe voor een vegetarische variant. Serveer de plaattaart als onderdeel van een uitgebreide brunch of lunch, als bijgerecht of als hoofdgerecht.
Er wordt weleens gezegd dat de Nederlandse keuken vooral bestaat uit stamppot. Zonde, want niets is minder waar. Zo zijn bijvoorbeeld witte asperges met aardappeltjes en botersaus typisch Nederlands. Lekker met ham of gerookte zalm, peterselie en gehakte ei.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres