Gemakkelijk
15Min
30Min
8 Personen | |
---|---|
240 g | zachte ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten |
250 g | patentbloem |
200 g | suiker |
8 g | vanillesuiker |
2 | eieren (1 voor de boterkoek en 1 voor het bestrijken) |
130 g | speculaas |
Snufje zeezout | |
Handje kruidnoten | |
Benodigdheden | |
Vierkante bakvorm van 20 bij 20 ongeveer |
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed ‘m met bakpapier.
Begin met de speculaasbodem. Smelt daarvoor 40 gram roomboter in de magnetron of in een pannetje. Verkruimel de speculaas tot een fijn kruim, bijvoorbeeld in de keukenmachine of in een zak waar je met de deegroller overheen rolt. Meng het speculaaskruim door de roomboter.
Verdeel het speculaaskruim over de bakvorm in een gelijkmatige laag. Duw aan met je vingers en strijk eventueel glad met de bolle achterkant van een lepel.
Mix de zachte boter met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een luchtige massa. Voeg één ei toe en een snufje zout. Meng daarna de bloem er goed doorheen, tot alles is opgenomen.
Schep het mengsel in de bakvorm, bovenop de laag speculaas. Smeer het voorzichtig uit tot een egale laag. Gebruik hiervoor weer de bolle kant van een lepel en maak die tussendoor nat met water, zodat het niet gaat plakken. Klop het andere ei los in een kommetje en bestrijk de koek met het losgeklopte ei.
Maak met een vork een ruitpatroon in de boterkoek. Verdeel de kruidnoten eroverheen en bak de koek in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Is de bovenkant al bruin maar moet ‘ie nog even bakken? Dek de boterkoek dan af met wat aluminiumfolie.
Laat de boterkoek een paar uur helemaal afkoelen, zodat ‘ie mooi opstijft (dit kan ook in de koelkast om het proces te versnellen). Snijd ‘m daarna in blokjes of punten.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres