Gemiddeld
25Min
2 Personen | |
---|---|
4 | eieren |
200 ml | volle melk |
100 g | bloem |
75 g | roomboter |
2 | friszoete appels, bijvoorbeeld Granny Smith of Jonagold |
3 el | schenkstroop |
1/4 tl | kaneel |
2 tl | citroensap |
2 tl | citroenrasp |
125 g | crème fraîche |
Pannenkoeken zijn er over de hele wereld en in elk land worden ze weer anders gemaakt. Zo kennen we in Nederland de dikke Hollandse pannenkoeken en natuurlijk poffertjes, vind je in Frankrijk op elke markt een stalletje met crêpes en eet je in Amerikaanse diners een stapel dikke fluffy pancakes. Ook in Duitsland houden ze wel van een pannenkoek op z’n tijd en deze Duitse pannenkoeken staan dan ook geregeld op het menu. Ze worden ook wel Dutch baby’s genoemd, wat komt van het woord Deutsch.
De Duitse pannenkoek of Dutch baby is een combinatie van een pannenkoek en een soufflé. Je maakt ‘m in een gietijzeren pan die je eerst voorverwarmd in de oven. Door de hitte van de pan en het luchtig kloppen van het beslag rijst de pannenkoek tot grote hoogte. Zodra je hem uit de oven haalt zakt hij in, maar dat maakt de smaak niet minder. Serveer de pannenkoek met gestoofde appel zoals in dit recept of gewoon een handje rood fruit.
Verwarm de oven voor op 225 graden en zet hierin een ovenbestendige koekenpan.
Meng de eieren met de melk, bloem, een mespunt zout en een theelepel suiker en klop luchtig met een garde of mixer. Open de oven en doe 50 gram van de boter in de pan. Wals de pan voorzichtig (gebruik ovenwanten) zodat de bodem is bedekt met de boter. Giet het beslag in de pan en sluit direct de oven. Bak de pannenkoek in 15-20 minuten goudbruin, luchtig en gaar.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Verwarm de resterende 25 gram van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de appel. Voeg na 5 minuten 1 eetlepel schenkstroop, de kaneel, het citroensap en een mespunt zout toe. Draai het vuur laag en laat nog 10 minuten stoven op zacht vuur.
Haal de pan voorzichtig (met ovenwanten) uit de oven. De pannenkoek komt er opgeblazen uit, maar zal vrij snel inzakken. Dat hoort. Schep de gestoofde appel in het midden van de pannenkoek en garneer met de resterende schenkstroop en citroenrasp. Serveer in de pan met de crème fraîche ernaast.
De prijs van dit gerecht is ongeveer € 1,60 per persoon.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres