Gemakkelijk
20Min
2 Personen | |
---|---|
75 g | ongezouten roomboter |
1-2 tl | sambal |
1/2 | turks brood |
3 | eieren, op kamertemperatuur |
3 | takjes koriander |
3 | takjes bladpeterselie |
400 g | Griekse stijl yoghurt |
1 tl | citroensap |
De Turkse keuken kent een aantal sterspelers en het ontbijtgerecht çilbir is daar een van. Çilbir wordt ook wel Turkse eieren genoemd en bestaat uit drie vaste componenten: koude, lobbige yoghurt, zachtgekookte eitjes en pittige chiliboter. De combinatie is een match made in heaven en als je het eenmaal proeft kun je moeilijk stoppen met eten.
Dit recept is ideaal als je een ontbijt of brunch organiseert voor meerdere mensen. Je kunt de verschillende ingrediënten namelijk heel goed voorbereiden, tot maar liefst twee dagen van tevoren. Begin in dat geval met de boter en bewaar afgesloten in de koelkast tot gebruik. Warm de boter vlak voor het serveren weer op tot de boter volledig is gesmolten. De eitjes kun je ook al voorkoken. Kook ze 5 tot 5,5 minuut in kokend water en laat schrikken onder de koude kraan. Bewaar de eieren in de schil in de koelkast tot gebruik. Pel de eieren op de dag van eten en kook nog 1 minuut in kokend water. Stel het gerecht samen op mooie bordjes en geniet!
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe de boter in een klein sauspannetje. Verwarm op laag tot middelhoog vuur en laat smelten. Verwarm de gesmolten boter door totdat de kleur verandert van geel naar (licht)bruin. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Draai zodra de boter een beetje nootachtig begint te ruiken het vuur uit. Voeg de sambal toe, samen met een snuf zeezout. Laat staan tot gebruik, maar zorg dat de boter warm blijft.
Bak ondertussen het brood volgens de bereidingswijze op de verpakking. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de eieren 5,5 tot 6 minuten, afhankelijk van de grootte. Hak de koriander en peterselie fijn.
Laat de eieren schrikken onder koud water en pel direct. Verdeel de yoghurt over vier (diepe) borden en verdeel er de chiliboter over. Besprenkel met het citroensap. Leg de eieren erop en garneer met de kruiden. Scheur het brood in stukken en serveer bij de Turkse eieren.
De prijs van dit gerecht is ongeveer € 1,05 per persoon.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres