Gemakkelijk
1Uur
1Uur 45Min
6 Personen | |
---|---|
1 | aubergine |
2 | courgettes |
2 | uien |
1 stengel | selderij |
2 | wortelen |
1 teentje | knoflook |
2 el | olijfolie |
500 g | vegetarisch kruimgehakt |
80 g | tomatenpuree |
20 cl | Siciliaanse rode wijn |
400 g | tomatenblokjes |
enkele takjes | verse tijm |
enkele takjes | verse rozemarijn |
2 el | olijfolie |
70 cl | volle melk |
30 g | braadmargarine |
40 g | tarwebloem |
snufje | nootmuskaat |
500 g | vastkokende aardappelen |
100 g | Griekse fetakaas |
peper en zout |
Pel de uien en de knoflook en snipper fijn. Schil de wortelen en snijd in halve maantjes. Maak daarna de selderij schoon en snijd in kleine blokjes. Spoel de aubergine en snijd deze in dunne plakjes. Bestrooi rijkelijk met zout en laat even rusten. Spoel de courgettes af en snijd in dunne plakjes. Schil de aardappelen en snijd in hele dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zet een grote pan op het vuur met olijfolie en fruit de ui en de knoflook. Voeg de wortelstukjes toe en laat even stoven met de ui en de knoflook. Voeg daarna ook de blokjes selderij toe.
Start nu met de bereiding van de ragout. Zet hiervoor een pan op het vuur met een beetje olijfolie en laat heet worden. Bak er het vegetarische kruimgehakt in. Voeg het gebakken kruimgehakt bij de gestoofde groenten en voeg de tomatenpuree erbij.
Roer alles doorelkaar en giet er de rode wijn bij. Zet het vuur lager en voeg de tomatenblokjes, de tijm en de rozemarijn toe. Breng verder op smaak met peper en zout. Laat de ragout een uurtje sudderen op een zacht vuur en roer regelmatig.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor de margarine en roer de bloem erdoor. Laat even 'drogen'. Giet er dan geleidelijk de melk bij. Roer voortdurend om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat even doorkoken en zet opzij.
Start met de opbouw van de moussaka. Spoel het zout van de plakjes aubergine en dep droog. Neem een ruime ovenschaal en vet in met olijfolie. Giet er een laagje bechamelsaus in. Leg daarop een eerste laag van aardappelschijfjes en kruid met peper en zout. Leg er een laag courgetteschijfjes boven en lepel er flink wat ragout op.
Leg er een tweede laag aardappelen op, kruid met peper en zout en overgiet met een beetje bechamelsaus. Leg er vervolgens een laag aubergineschijfjes en opnieuw wat ragout op. Eindig met een laag aardappelschijfjes, kruid met peper en zout en overgiet met een flinke hoeveelheid bechamelsaus.
Brokkel tot slot de feta over de schotel en zet de moussaka ongeveer 40-45 minuten in de oven. Werk af met fijngehakte tijm en rozemarijn en serveer meteen.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres