Je doet het bijna iedere dag: het afgieten van eten. Waarschijnlijk gaat dit op de automatische piloot: je gooit – bijvoorbeeld – gekookte pasta in een vergiet en laat het pastawater er vervolgens uitlopen. Daarna doe je de pasta terug in de pan of schep je het direct op de borden. Maar wist je op een veel makkelijkere manier kunt afgieten?
Pasta is bij veel mensen een populaire maaltijd. Het is niet alleen snel klaar, maar ook erg voedzaam. Bovendien kun je er net zoveel groenten en vlees in doen als je zelf wil. Heerlijk! Er bestaat een handige hack voor het afgieten van pastawater, waardoor het nóg makkelijker gaat. Hiervoor zet je het vergiet niet in de spoelbak, maar ‘hang’ je ’m in de pan met pasta en pastawater. Pak vervolgens de handvaten van je pan én van het vergiet en kiep het pastawater uit de pan, in de spoelbak. Als je de pan weer terugdraait zie je dat de pasta nog in de pan zit. Nu kun je de saus meteen toevoegen. Deze methode is sneller én makkelijker!
Niet alleen pasta is makkelijk af te gieten, ook andere producten die we vaak in de keuken bereiden zijn op een andere manier makkelijker af te gieten.
Heb je de rijst in ruim water gekookt of is het iets te nat? Giet de rijst dan makkelijk en snel af. Je kunt de rijst in een zeef doen en weer terug scheppen in de pan, maar makkelijker is het om de rijst af te gieten met behulp van het deksel. Hierbij roer je de rijst goed door, doe je het deksel op de pan, maar hou je een kleine opening. Zo kan het overtollige water er langzaam uitlopen, waarbij de rijst achterblijft in de pan.
Als je groenten heb gekookt dan kun je ze op verschillende manieren afgieten. Maar let op: giet broze groenten zoals broccoli nooit af. Deze kun je beter uit het water halen met een spatel. Afgieten doe je door een deksel op een klein kiertje op de pan te zetten en zo het water eruit te laten lopen. Of doe het op dezelfde manier doen als bij het pastawater. Plaats het vergiet in de pan, pak de handvaten van je pan én van het vergiet vast en giet het kookwater er langzaam uit.
Blancheren is handig als je de kooktijd van een gerecht wil verkorten of om groente te ontdoen van een bittere smaak. Zet hiervoor een pan met water op met een flinke schep zout en breng aan de kook. Doe de groenten erin en kook net zolang tot de groenten beetgaar zijn. Nu is het tijd om af te gieten: dit doe je door een vergiet in de pan te plaatsen en het kookwater eruit te laten lopen. Bij geblancheerd eten is het belangrijk om de groente snel af te koelen, zo wordt de garing gestopt. Dompel ze daarom direct na het afgieten, met het vergiet nog in de pan, onder in koud water en laat het zo voor ongeveer een minuut staan. Nu is de groente voldoende afgekoeld en kun je ze op precies dezelfde manier afgieten.
Lees ook: De keuken schoonmaken in 7 stappen
Zelf koekjes bakken is leuk om te doen en hartstikke makkelijk. Bekijk hier de beste tips voor koekjes bakken, inclusief tips voor koek bakken zonder boter.
Koekjes of taarten bakken met roomboter is het allerlekkerst. Vraagt een recept om zachte boter? Met deze truc kun je heel makkelijk boter zacht maken.
Wil je zelf taart maken voor je eigen of iemand anders zijn verjaardag? Deze taart recepten kan iedereen maken en zijn favoriet bij velen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres