Op vroege leeftijd met geld leren omgaan, helpt kinderen op een latere leeftijd bewust te zijn van geld. We betalen tegenwoordig bijna alles met de pin, waardoor kinderen veel minder in contact komen met contant geld. Hierdoor is het voor hen lastiger om de waarde in te schatten van bijvoorbeeld 5 euro in vergelijking met knikkerbaan. Door jong kennis te maken met geld en de waarde daarvan, blijken kinderen daar later van te profiteren. Ze kunnen dan beter sparen of met meer verantwoordelijkheid met geld om gaan en dan zijn fijne eigenschappen om te hebben. Maar… Hoe leer je je kinderen met geld omgaan? Je leest het hier!
Zakgeld, een heitje voor karweitje, of geld van oma voor een mooi rapport. Op verschillende leeftijden krijgen kinderen met geld te maken. Door ze vroeg in aanraking te brengen met geld, leren kinderen al snel hoe ze met hun zakgeld en spaardoelen om moeten gaan. Het is natuurlijk wel zo fijn dat jij daar als ouder een steentje aan bij kunt dragen. Wij geven je graag wat tips hierbij.
Vanaf het moment dat kinderen leren tellen, beginnen ze langzamerhand te begrijpen wat geld is. Dat is ongeveer vanaf hun zesde. Ook leren ze dan verschillende munten onderscheiden. Je kunt vanaf die leeftijd beginnen met het geven van zakgeld voor in hun spaarpot, of je kind betrekken bij het doen van aankopen.
Met een spaarpot voor kinderen wordt geld een stuk interessanter. Niets leukers dan je welverdiende extraatjes te tellen en in een mooie spaarpot te bewaren!
We hebben het al even genoemd, maar zak- en kleedgeld geven is een goed idee. Hoeveel je geeft hangt af van jouw persoonlijke budget en wat de kinderen er mee verwachten te doen. Het is een goed idee om samen met je kinderen te bespreken hoeveel zakgeld ze ontvangen, maar je kan ook even googelen wat normaal is voor de leeftijdsgroep van jouw kind. Ons advies: geef het zakgeld één keer in de week in plaats van maandelijks. Zo ziet je kind al snel dat het bedrag oploopt wanneer je er even niet aan zit. Wanneer kinderen ouder worden kun je kleedgeld overwegen. Dat is een groter bedrag dat ze maandelijks ontvangen. Om kleding van te kopen, bijvoorbeeld. Maak duidelijke afspraken over waar je kinderen dat wél en niet voor gebruiken. Shirtjes, rokjes en oorbellen, wél, maar een goede winterjas misschien weer niet.
Overleg met de ouders van de vrienden van jouw kinderen en stem het bedrag van het kleedgeld op elkaar af. Dat scheelt een hoop discussies over de hoogte van het bedrag.
In een huishouden waar veel en vaak aankopen gedaan worden, kan een kind de indruk krijgen dat geld eindeloos beschikbaar is. Daarom is het belangrijk een kind te leren dat sparen een goede kwaliteit is. Bijvoorbeeld door te leren dat je het zakgeld opzij kan zetten om er later iets groots van te kopen. Door kinderen te “trainen” in het uitstellen van behoeftes, worden ze later financieel zelfstandiger! Hoe zit het dan met geld lenen aan kinderen? Doe dat liever maar niet, het is namelijk belangrijker dat kinderen leren sparen.
Zakgeld is geen beloning. Vraag er geen tegenprestaties voor. Het is puur bedoeld om kinderen te leren met geld omgaan.
Het is lastig te begrijpen wat geld is, als kinderen het niet zien. En in onze digitale wereld van contactloos betalen en online shoppen is dat soms een uitdaging. Hoe leer je kinderen dan met geld omgaan? Door zo vaak mogelijk gebruik te maken van fysiek geld wanneer je kind in de buurt is. Bijvoorbeeld door om een ijsje te kopen of door contant te betalen op de markt.
Geef ook het zakgeld in contant geld. Dan zien kinderen precies hoeveel ze hebben.
Laat de kinderen helpen met koken deze kerst en het wordt één groot feest. Hoe? We geven tips.
Wanneer je je kinderen wilt leren verantwoord met een mobiel om te laten gaan, is het belangrijk duidelijke afspraken te maken. Dit zijn onze tips.
Wist je dat tandenpoetsen ook heel leuk kan zijn met kinderen? Met deze tips poets je probleemloos alle tandjes stralend wit.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres