Zoals bij andere natuurproducten heeft het specifieke teeltgebied een belangrijke invloed op de smaak en de kwaliteit van het basismateriaal. De klimatologische omstandigheden, de bodemgesteldheid, de ligging en de hoogte van de theeplantages hebben een aanzienlijke invloed op de smaakkwaliteit van het eindproduct. Bovendien worden overal ter wereld andere kruisingen van de theeplant gecultiveerd - dit levert unieke smaakverschillen op.
Thee is wereldwijd een van de belangrijkste handelsgoederen. De grootste producerende landen zijn China, India, Kenia en Sri Lanka. Echte theesoorten zijn zwarte, groene, gele, witte, oolong en Pu Ehr-thee. Deze zijn gemaakt van de bladeren, bladknoppen en stengels van de theeplanten Camellia sinensis en Camellia assamica. Het verschil tussen de verschillende soorten ligt uitsluitend in de verwerkingsmethode. Vruchten, kruiden en andere plantendelen die als thee worden geserveerd, zijn niet afkomstig van de theeplant en daarom officieel geen thee.
Voor de exclusief voor ons geproduceerde theeproducten worden uitsluitend de beste kwaliteiten uit de beste teeltgebieden van de wereld gebruikt. We weten immers zeker dat de producenten uit die gebieden hun handenarbeid beheersen en dat we hoogwaardige grondstoffen zullen krijgen.
Afrika is nog een zeer jong theecontinent - hier worden nog maar sinds ongeveer 100 jaar theeplanten gecultiveerd. Vooral Kenia produceert uitstekende kwaliteiten, dankzij de uitgesproken hoge ligging van de theevelden tussen 1500 en 2100 meter en zijn vulkanische bodem. Een moutachtige, krachtige smaak met een sterke frisheid kenmerkt de zwarte thee uit Kenia. Maar ook in de Oost-Afrikaanse landen Zimbabwe, Rwanda, Malawi, Tanzania en Zuid-Afrika worden zeer goede theesoorten geproduceerd.
China geldt als het geboorteland van de thee. Sinds ca. 2000 jaar worden in de zuidelijke regio's van China Zhejiang, Hubei en Yunnan, Anhui, Hunan, Fujian en Sechuan uitgelezen soorten groene thee verbouwd. Maar ook zwarte thee wordt hier geproduceerd - deze is heel mild van smaak omdat hij weinig looizuur bevat. China is nog voor India de grootste theeproducent ter wereld.
In Noord-India, in de regio Assam, ligt het grootste, aaneengeschakelde teeltgebied voor thee ter wereld, dat zich over ongeveer 600 kilometer langs de Brahmaputra-rivier uitstrekt. De Assam-theeplant verschilt qua groei en uiterlijk zeer duidelijk van andere theesoorten, zo heeft hij grotere bladeren en kan hij, wanneer hij niet gecultiveerd wordt, tot 25 meter hoog worden. Het vochtige en hete klimaat van de Assam-regio bepaalt de krachtige smaak van de zwarte thee die bovendien zeer donker kleurt.
Tussen Nepal en Bhutan, in de oostelijke Himalaya, ligt de regio Darjeeling. De thee groeit er op hoogtes tussen 600 en 2000 meter en krijgt zijn bijzonder karakteristieke, milde aroma van de sterke temperatuurschommelingen waaraan de plant wordt blootgesteld, wegens zeer koele temperaturen 's nachts en intense zonneschijn overdag. Qua smaak geldt Darjeeling-thee als een van de fijnste en lekkerste theesoorten ter wereld.
Thee wordt ook in vrij grote hoeveelheden op de eilanden Java en Sumatra verbouwd. Op het grote subtropische eiland Java zijn tot op de dag van vandaag nog vele vulkanen actief - de bodem is er dan ook rijk aan mineralen. Daardoor krijgt de thee een heel specifieke, hoogwaardige aromatische toets, hij smaakt fruitachtig mild en heeft een lichtbruine kleur. Op Sumatra groeit de thee zeer hoog op ca. 800 tot 1200 meter, in de centrale bergstreek van het eiland, bij een vochtig en heet tropisch klimaat en met neerslag het hele jaar door. Het vochtige en warme klimaat van Indonesië maakt het mogelijk om het hele jaar door thee te oogsten.
Het ten zuiden van India gelegen land Sri Lanka heeft een lange traditie in het verbouwen van thee. De thee wordt onder de voormalige naam van het land als Ceylon thee gecommercialiseerd. De teeltgebieden liggen op een hoogte tussen 500 en 2500 meter rondom de heilige berg, de Adam's Peak. De extreme hoogtes zorgen voor een langzamere groei van de theeplant - zo hebben ze meer tijd om een fijn en tegelijk intens aroma te ontwikkelen. Hoe hoger de planten worden verbouwd, des te waardevoller is hun smaak en kwaliteit. De smaak van Ceylon thee is fris en pittig en de thee bekoort door zijn mooie gouden kleur.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres