Voor het bereiden van een kilo Molenland Gouda Holland kaas is ongeveer 10 liter melk nodig. Deze melk is afkomstig van melkveehouderijen in Nederland. De Nederlandse boeren zorgen met passie voor hun koeien, zodat de kwaliteit van de melk hoog blijft. Op de boerderij wordt de melk in een melktank opgeslagen waar deze gekoeld bewaard wordt. De melk wordt met een RMO (Rijdende Melk Ontvangst) naar een zuivelfabriek gebracht waar de melk nogmaals gecontroleerd wordt op kwaliteit en samenstelling.
Stap 1
Als eerste wordt er zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd.
Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt voor een langere
houdbaarheid; stremsel zorgt dat de vast stoffen in de melk
(melkeiwit en melkvet) samenklonteren tot wrongel.
Stap 2
In een grote bak wordt door ronddraaiende messen de wrongel
gesneden en verder gescheiden van de wei. Het is van groot belang
dat de wrongel vakkundig wordt bereid zodat de smaak van de kaas
optimaal gevormd kan worden.
Stap 3
De wrongel is het eerste stadium van de kaas. De nog korrelige wrongel
wordt in een vat verzameld voor verdere verwerking tot echte kaas.
Stap 4
De wrongel wordt stevig samengeperst in een kaasvat waardoor er
nog meer vocht wegloopt en waardoor de kaas haar vorm krijgt. In
deze fase krijgt de Molenland kaas een Gouda Holland keurmerk,
elke kaas zijn eigen nummer.
Stap 5
De samengeperste kaas wordt daarna in een pekelbad gerold.
Het pekelbad is een groot reservoir met zout water. Het zout trekt in
de kaas, waardoor deze stevig wordt, smaak krijgt en langer houdbaar is.
Stap 6
Na het pekelbad wordt de kaas minimaal 4 weken gerijpt op houten
planken in het kaas pakhuis. Op houten planken gerijpt en regelmatig
gekeerd krijgt Gouda Holland haar unieke kwaliteit. Jonge kaas is mild
en zacht van smaak. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en pittiger
de smaak wordt.
Al met al ontstaat kaas niet zomaar. Het vergt inspanning en geduld. En dat proef je.
Nederland is wereldberoemd om haar kaas. En terecht, want onze kazen zijn ook gewoon niet te versmaden. Kaas heeft een bijzonder oorsprongsverhaal. Zo’n zesduizend jaar geleden ontdekten nomaden bij toeval dat de melk die ze bewaarden in kalverenmagen, onderweg veranderde in kaas. Dat zit zo: tijdens de tocht veranderden de enzymen uit de maagwand van de koe de zure melk in kaas en wei. Vandaag de dag gaat het proces van kaas maken gelukkig iets anders in zijn werk. Hieronder leggen we uit hoe ons geliefde stukje kaas tot stand komt.
Het proces van kaas maken gebeurt al eeuwenlang volgens dezelfde traditionele recepten, die van generatie op generatie worden overgedragen. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk melk. De meeste kaas wordt van koemelk gemaakt, maar ook kaas van geiten-, schapen- en zelfs buffelmelk is gangbaar. Voor een kilo kaas is al snel tien liter melk nodig. Kaas heeft daarom veel voedingswaarde, want al het goede uit de melk blijft in de kaas achter. Maar hoe gaat dat kaas maken zelf in zijn werk?
Hoe wordt kaas gemaakt? Kaas maken begint met het verhitten van de melk, waarna er zuursel en stremsel aan wordt toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de melk verdikt, langer houdbaar is, én dat de kaas haar heerlijke smaak krijgt. Vervolgens wordt de massa in stukjes gesneden, waarbij een geel vocht ontstaat dat wei heet. De stukjes stremsel die achterblijven, de wrongel, vormen de basis van de uiteindelijke kaas. Deze wrongel wordt eerst gewassen en dan geperst, waarmee de kaas zijn ronde vorm krijgt en een mooie korst ontstaat. De volgende stap is een pekelbad, dat de kaas houdbaarder maakt en smaak geeft. Tot slot krijgt de kaas een beschermlaagje, om uitdroging en schimmelvorming te voorkomen. De laatste stap om kaas te maken, is de rijping van de kaas.
In het proces van kaas maken bepaalt de tijd die de kaas krijgt om te rijpen, de uiteindelijke smaak. Vanaf een week of vier is de kaas klaar om te eten. Deze jonge kazen zijn mild en romig van smaak. De iets pittigere belegen kazen hebben ongeveer vier maanden nodig om op smaak te komen, terwijl oude kazen zelfs een jaar lang kunnen rijpen. Al die tijd dat deze kazen op de plank liggen, moeten ze met regelmaat gekeerd worden. Om die reden zijn oudere kazen ook kostbaarder dan jonge soorten. Jong of oud, het assortiment van ALDI biedt alle varianten voor een zachte prijs. Probeer ze allemaal.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres