Door het gemak van koffiecupjes en de populariteit van espressomachines voor thuis zou je haast vergeten dat filterkoffie ook hartstikke lekker is. Ondanks dat zijn er genoeg mensen die met liefde filterkoffie zetten – met een elektrisch apparaat of een simpel mokapotje. Ben je zelf gek op filterkoffie of wil je het weer eens proberen? Lees dan gauw verder.
Filterkoffie zetten is heel simpel. Ongeacht het apparaat dat je gebruikt heb je slechts twee ingrediënten nodig: filterkoffie en vers water. De koffie bestaat uit fijngemalen koffiebonen die op de juiste grootte zijn gemalen. Het warme water loopt door de gemalen koffie waardoor het de smaak, kleur, geur en andere eigenschappen mee kan nemen. Het resultaat is het donkere aromatisch drankje waar je menig koffiedrinker voor wakker kunt maken.
Het water loopt met behulp van de zwaartekracht door de koffie. Anders dan bij bijvoorbeeld een espressoapparaat, waarbij de druk van het apparaat het water door de gemalen bonen perst. Hierdoor zie je bij filterkoffie slechts een paar luchtbelletjes in de pot of kop, in tegenstelling tot het crème laagje bij espresso’s. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van druk, heeft het water wel een stuk langer de tijd nodig om door te lopen.
Net als bij andere manieren van koffie maken zijn er ook bij filterkoffie verschillende soorten te onderscheiden. De smaak en sterkte van de filterkoffie zijn onder andere afhankelijk van het type bonen dat je gebruikt, maar ook de branding en de hoeveelheid water. Zo heeft de ene soort iets weg van chocolade en noten, terwijl de ander wat zuriger kan smaken, bijvoorbeeld naar citrusfruit. Daarnaast is het type maling van belang: in een ouderwetse koffiemachine gebruik je een fijnere maling, ook wel snelfiltermaling genoemd, omdat het water daardoor langer de tijd heeft om door te lopen. Gebruik je een mokapot of cafetière? Ga dan voor een grovere maling waar het water juist sneller doorheen loopt.
Sommige verpakkingen dragen het Fairtrade-logo, wat inhoudt dat de koffie is gemaakt van Fairtrade-koffiebonen met aandacht voor de natuur en de makers. Is de koffie cafeïnevrij? Dan is de cafeïne uit de bonen gehaald. ALDI heeft verschillende soorten in het assortiment, waardoor er voor ieder wat wils is. Lees de beschrijving op de verpakking en kies de koffie die het beste past bij jouw smaak en voorkeuren.
Als je filterkoffie zet, is één ding extra belangrijk: de verhouding koffie tot water. Je kunt nog zulke lekker koffie gebruiken, maar voeg je te veel of juist te weinig water toe, dan kan ie alsnog vreselijk slecht smaken. Gebruik daarnaast altijd vers water en bewaar de koffie als het kan in een niet-transparant luchtdicht bakje of pot, dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede. Heb je een filter nodig? Maak ’m van tevoren nat zodat het filter zo min mogelijk van de lekkere koffiesmaak opneemt.
Afhankelijk van hoe sterk je de koffie drinkt, kan de verhouding tussen filterkoffie en water uiteenlopen. Ga in principe uit van ongeveer 7 gram gemalen koffie met 100 tot 125 ml water. Hoe meer water je toevoegt, des te slapper de koffie wordt. Probeer eerst bovenstaande verhouding en bepaal of je de koffie sterker of slapper wil. Wil je variëren? Houd altijd één onderdeel constant, bijvoorbeeld de hoeveelheid koffie.
Wil jij zelf een ijskoffie maken? Dat is makkelijker dan je denkt. In 4 simpele stappen leer je alle in en outs voor een heerlijke ijskoffie.
Een goede affogato maak je in een handomdraai, maar hoe? We delen het allerbeste affogato recept + geven je tips om eindeloos te variëren.
Koffie knoeien is niet alleen zonde van je drankje… Als je pech hebt, verpest het ook een kledingstuk of zelfs de hele bank. Hier lees je hoe je koffievlekken het beste kunt verwijderen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres