Een plaattaart maken is makkelijk, leuk om te doen en ideaal als je kookt voor een grotere groep mensen. Je kunt een plaattaart zowel zoet als hartig maken en zo’n beetje alle ingrediënten kunnen erop. Wil je zelf een plaattaart maken en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan in dit artikel maar liefst twaalf lekkere toppings voor op een plaattaart. Van een zoete appel plaattaart tot een hartige plaattaart met prei.
Of je nu kiest voor zoet of hartig, een plaattaart maken is eigenlijk altijd vrij simpel. Je begint met het deeg, wat je zelf kunt maken of kant-en-klaar kunt kopen. Gebruik een simpel taartdeeg, pizzadeeg of bladerdeeg, wat lekker luchtig bakt in de oven. Op het deeg komt meestal een smeerbare laag, zoals jam, roomkaas, crème fraîche, notenpasta of tapenade. Daarbovenop volgen de hoofdingrediënten, zoals fruit, groenten, kaas, vlees, vis en ga zo maar door.
Tot slot kun je de plaattaart verder op smaak brengen met kruiden, specerijen, citroenrasp, noten en zaden. Ja, alles wat je lekker vindt kun je erop doen. Het belangrijkst is vooral dat je de plaattaart niet te dik belegt en oppast met ingrediënten die veel vocht bevatten. Daardoor kan het deeg minder goed rijzen en wordt het zompig. Zelf aan de slag? Bekijk hieronder de lekkerste toppings voor een zoete of hartige plaattaart.
Een zoete plaattaart is de perfecte taart voor een grote groep mensen. Je kunt namelijk in één keer een hele bakplaat vullen en deze heel makkelijk in kleinere stukjes snijden. Zo maak je optimaal gebruik van de grootte van je oven, zonder nieuwe bakvormen te hoeven kopen. Een appel plaattaart is misschien wel de makkelijkste en meest bekende variant. Lekker met dunne plakjes appel, citroenrasp, kaneel en suiker. Voeg eventueel naar smaak nog jam, crème fraîche of roomkaas toe tussen het deeg en het fruit. Of ga voor een notenpasta, zoals hazelnootpasta, pindakaas of amandelspijs. Bekijk hieronder een lijst met lekkere smaakcombinaties. Tip: breng het fruit voor het bakken al op smaak met suiker, een mespunt zout, specerijen en citrusrasp. Zo komen de smaken nog beter tot hun recht.
Appels en peren, eventueel met amandelspijs
Aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen, eventueel met roomkaas
Perziken, nectarines, pruimen en abrikozen
Rabarber, vijgen en sinaasappelrasp
Hazelnootpasta en aardbeien
Pindakaas en banaan
Naar recept: Appel plaattaart: dessert voor grote groepen
Hartige plaattaarten zijn misschien nog wel bekender dan de zoete variant. Het is een variant op de geliefde pizza en je kunt ’m toppen met van alles. Gebruik vooral ingrediënten die je nog in huis hebt of die in het seizoen zijn. Dat bespaart kosten en het zorgt voor minder voedselverspilling. Snij of schaaf groenten zo dun mogelijk en breng ze voor het bakken op smaak met zout, peper en kruiden. Gebruik eventueel tapenade of pesto om de plaattaart verder op smaak te brengen.
Pompoen en geitenkaas, eventueel met spek
Courgette, aubergine, tomaat en tijm
Groene en witte asperges met spek of gerookte zalm
Spek, ei en kaas
Gerookte zalm of makreel met crème fraîche en avocado
Roomkaas, Parmezaan, pesto en zongedroogde tomaten
Naar recept: Vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel
Tijdens een zomers etentje met vrienden wil je iedereen verrassen met een aantal heerlijke zomerse gerechten. De lekkerste recepten zetten wij op een rij.
Heb je nog bladerdeeg in je diepvries liggen? Of wil je graag iets met bladerdeeg maken? Je kunt direct aan de slag met deze 5 recepten.
Wil je zelf taart maken voor je eigen of iemand anders zijn verjaardag? Deze taart recepten kan iedereen maken en zijn favoriet bij velen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres