Let goed op, want als je deze wijnweetjes kent, kun je de volgende keer dat je een wijnproeverij of etentje hebt heel veel indruk maken. Hoeveel wijndruiven gaan er bijvoorbeeld in een fles wijn? Wanneer werd de eerste wijn gemaakt en kun je rode wijn koud drinken? Dit zijn 10 leuke weetjes over wijn.
Met leuke weetjes heb je altijd een gespreksonderwerp. Maar met wijnweetjes maak je helemaal vrienden. Vanaf nu ben jij degene op de borrel die alles weet over wijndruiven, over de oudste wijnstok ter wereld én het nut van de steel van een wijnglas.
Ooit afgevraagd waarom wijnglazen een steel hebben? Niet alleen omdat het er mooi uitziet, want het vasthouden van het glas bij de steel voorkomt dat je hand de temperatuur van de wijn beïnvloedt. Zo blijft de wijn op de ideale temperatuur om alle subtiele aroma's vrij te geven.
Er zijn ongeveer zes- tot achthonderd wijndruiven nodig om een standaard fles wijn van 750 ml te produceren. Dat zijn nogal wat druiven die vroeger altijd met de hand geplukt moesten worden! Gelukkig worden al die druiven inmiddels niet meer met de hand geplukt, maar machinaal. Ook is het vaak zo dat de druiven van verschillende velden of producenten komen. Daarom drink je vaak een ‘blend’ van verschillende druiven.
Je hebt vast wel eens een ongelukje gehad met een spuitende champagnefles. De kurk schoot eraf en de champagne spoot met hoge druk uit de fles. Het is niet voor niets een bruisende wijn! Maar wist je dat de druk die in een champagnefles zit te vergelijken is met die van een autoband? Of anders gezegd: de kurk van een fles champagne schiet met zo’n veertig kilometer per uur uit de fles. Wil je dat nou liever niet? Dan kun je je fles het best in de koelkast bewaren, en natuurlijk zo min mogelijk schudden.
Je denkt misschien dat de oudste wijn ter wereld uit Frankrijk, of anders misschien Italië of Griekenland komt. Maar de oudste stok met wijndruiven komt uit een heel ander land, namelijk uit Maribor, Slovenië, en is meer dan 450 jaar oud. Deze wijnstok produceert nog steeds druiven die worden gebruikt om heerlijke wijn te maken. De wijnstok staat ook in het Guiness Book of Records. Ieder jaar wordt zowel het snoeimoment als het oogsten van de eerste druiven gevierd met een groot feest.
Voor sommige wijnboeren is de beste tijd om druiven te plukken midden in de nacht! De lagere temperaturen zorgen ervoor dat de druiven hun frisheid behouden en minder vatbaar zijn voor oxidatie, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de wijn beter blijft.
Wist je dat er ook witte wijn wordt gemaakt van rode wijndruiven? Dat klinkt natuurlijk gek, maar het gebeurt eigenlijk veel vaker dan je denkt. De kleur van rode wijn komt namelijk vooral van de schil en niet van de binnenkant van de druif. Door het schilletje voorzichtig te verwijderen van de druif en deze niet mee te stampen of persen blijft het pigment achter in de schil en komt deze niet bij de wijn. Je ziet vaak wel dat witte wijn die is gemaakt van rode wijndruiven een heel licht vleugje roze is, maar niet zo gekleurd als rosé en zeker niet zo donker als rode wijn.
Je zou denken dat de kurk de wijn beschermt in de fles. Dat is gelukkig ook zo, maar de kurk laat wel degelijk íets toe bij je wijn. Namelijk zuurstof. Door een heel klein beetje lucht bij de wijn te laten, gaat deze namelijk rijpen. Er wordt vaak gezegd dat wijn beter wordt als je hem even in je kast of wijnkelder laat liggen. Dat rijpingsproces wordt dus een handje geholpen door de kurk. Bang voor lekkende flessen hoef je trouwens niet te zijn, de kurk zorgt er wel voor dat er geen vloeistof kan ontsnappen uit je wijnfles.
De meeste mensen zullen bij champagne denken aan dure, chique wijn. Cava of prosecco is dan vaak een betaalbaarder alternatief. Maar wist je dat het verschil vooral zit in de herkomst, en niet zozeer in de techniek die wordt gebruikt? Champagne wordt gemaakt op een manier die de methode ‘traditionelle’ wordt genoemd. Hoewel dat misschien heel uniek en bijzonder klinkt, valt dat dus eigenlijk wel mee. Want ook cava en prosecco worden heel vaak met dezelfde methode gemaakt. De enige reden dat deze bruisende wijn geen champagne mag heten, is dat hij niet gemaakt wordt in de Franse champagnestreek.
Zelfs als ongetrainde wijnproever zul je waarschijnlijk wel kunnen proeven dat sommige wijn voller en steviger van smaak is dan andere. Lichte wijnen zijn vaak minimaal gerijpt in metalen vaten voordat ze in de wijnfles worden gegoten. Maar stevigere wijnen zoals bijvoorbeeld chardonnay of zwaardere rode wijnen worden langere tijd gerijpt in houten vaten. Deze houten vaten geven ook veel smaak af aan de wijn, namelijk rijke, zoetere smaken af zoals vanille of kruiden.
Bij rode wijn denk je misschien aan wijn die op kamertemperatuur gedronken moet worden. Maar wist je dat er ook veel rode wijnen zijn die je goed iets kouder kunt drinken? Lichte rode wijn, zoals bijvoorbeeld pinot noir, kun je goed in de koelkast bewaren en is fris van smaak, zeker als je hem iets kouder schenkt. Hoewel je dus niet alle rode wijn koud kunt drinken, is het sowieso geen slecht idee om ze, zeker in de warme maanden, iets te koelen. De beste temperatuur voor rode wijn is namelijk achttien graden. Dat was vroeger kamertemperatuur, maar tegenwoordig ligt die temperatuur vaak iets hoger. Koelen naar achttien graden is dus zeker geen slecht idee.
Lees ook: Rode wijn: dit moet je weten
Een spontane borrel of gewoon zin in wijn, maar staat er niks koud? Met deze 3 tips kun je jouw witte of rode wijn snel koelen.
Witte wijn wordt meestal bij vis geserveerd, maar het past bij veel meer verschillende ingrediënten en gerechten. Lees hier alles over witte wijn.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres