De tuin winterklaar maken is zo’n heerlijk klusje dat aangeeft dat de winter nu toch écht voor de deur staat. Wat doe je met de bladeren die je bij elkaar veegt? Welke planten zet je binnen? Met deze tips bereid je de tuin voor op de winter, zodat je zeker weet dat volgend jaar de hele tuin klaar is om bloeiend de lente tegemoet te gaan.
Wat is de beste tijd om de tuin winterklaar te maken? Over het algemeen begin je een maand voordat het ‘s nachts kan gaan vriezen, dus zo ongeveer in oktober. Je kunt ook nog in november aan de slag in de tuin, maar houd dan wel het weerbericht goed in de gaten! Snoeien, harken, maaien en inpakken. Dit zijn zo’n beetje de grootste klussen waarmee je de tuin winterklaar maakt.
Een goede eerste stap om de tuin winterklaar te maken is het bij elkaar harken van de bladeren, want in de herfst vallen er nogal wat bladeren van de bomen. Vooral de bladeren op het gras kun je maar beter zorgvuldig weghalen. Als je ze laat liggen, veroorzaken ze verkleuring van het gras en dat willen we graag voorkomen. Ook de bladeren op de oprit of op de stoep voor het huis kun je maar beter bij elkaar vegen. Door de regen worden de bladeren spekglad en dat kan zomaar voor een glibberige valpartij zorgen. Daarnaast vergroten ze de kans dat stoeptegels verkleuren. Je voorkomt het door de bladeren netjes op te vegen. Bladeren in borders, tussen en onder planten, mag je overigens lekker laten liggen. Daar dienen ze als beschermlaag voor planten en voor kleine beestjes als het vriest. Wie slim is, legt de bij elkaar geharkte bladeren daar neer, of je maakt er compost van! Mix de bladeren met groente en fruitresten en je hebt zó een composthoop.
Zie je sprieten onkruid tussen de tegels? Verwijder dat dan meteen wanneer je de tuin winterklaar maakt. Let erop dat je het onkruid met wortel en al uit de grond trekt, anders kan je na de winter hetzelfde klusje nog eens klaren. Onkruid wieden is vooral belangrijk wanneer het een zachte winter is. Het onkruid groeit dan namelijk gestaag door en dat betekent dat je in de lente éxtra hard moet wieden.
Niet alle planten zijn vorstbestendig en dat betekent dat je ze maar beter goed kunt beschermen voordat het gaat vriezen. Niet-winterharde planten zijn kwetsbare planten, maar ook jonge planten kun je maar beter binnen zetten om te overwinteren. Kwetsbare planten die in de grond staan, met name exotische plantensoorten, pak je in met jute of krantenpapier.
De winter is een goede tijd om bomen te snoeien. De sapstroom, waarmee water en voeding in de boom worden getransporteerd, ligt dan namelijk stil. Het is echter wel belangrijk dat je de bomen niet snoeit vlak voordat het gaat vriezen. Ze hebben dan namelijk niet genoeg tijd om te herstellen en kunnen bacteriën en schimmels makkelijk de boom binnendringen. Bovendien kan de sapstroom die zich nog wel in de boom bevindt en uit de snoeiwond stroomt, bevriezen en uitzetten. Als dat gebeurt, breekt de bast en is de boom extra kwetsbaar voor schadelijke schimmels. Dus begin op tijd, daar worden de bomen in het nieuwe jaar heel mooi van.
Je hoeft helemaal niet naar verre oorden af te reizen om op vakantie te gaan. Met deze tips vier je vakantie in de tuin.
In de lente sta je vast te springen om de tuinset weer buiten te zetten. Hoe je de tuinkussens het beste schoonmaakt lees je hier!
Wil jij ook het voorjaar zien in de tuin? Lees dan snel deze handige tips om jouw tuin voorjaarproof te maken!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres